Putin rekao šefu UN-ove nuklearne agencije da je Moskva "otvorena za dijalog" o nuklearki Zaporožje

"Nema vremena za gubljenje", rekao je Grosi, dodajući da je situacija oko elektrane "sve opasnija, nestabilnija i izazovnija" zbog čestih vojnih napada na tom području

7031 pregleda 0 komentar(a)
Putin i Grosi, Foto: Reuters
Putin i Grosi, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je šefu UN-ove nuklearne agencije da je "otvoren za dijalog" o ukrajinskoj nuklearki Zaporožje i da će razgovarati o svim pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

Putin je Rafaelu Grosiju rekao tokom njihovog sastanka u Sankt Peterburgu koji je prenošen putem televizije da je situacija oko elektrane "zabrinjavajuća".

Nuklearna elektrana Zaporožje, najveća u Evropi, bila je žarište ruske vojne kampanje u Ukrajini. Moskva i Kijev mjesecima okrivljuju jedni druge za granatiranje u blizini postrojenja koje je izazvalo strahove od nuklearne katastrofe.

Grosi se sastao sa Putinom u sklopu napora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da spriječi nesreću. Takođe, Grosi nastoji da uspostavi sigurnosnu zonu oko nuklearne elektrane.

Putin je šefu IAEA-e rekao da je "spreman razgovarati o svim pitanjima od zajedničkog interesa ili razloga za zabrinutost, na primjer, u vezi sa situacijom oko elektrane Zaporožje".

Grosi bi se trebao sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu kasnije ove sedmice radi daljih razgovora u vezi sa nuklearkom, rečeno je u saopštenju IAEA nakon sastanka Grosija i Putina.

"Nema vremena za gubljenje", rekao je Grosi, dodajući da je situacija oko elektrane "sve opasnija, nestabilnija i izazovnija" zbog čestih vojnih napada na tom području.

Grosi se prošle sedmice sastao sa Zelenskim kako bi razgovarali o postavljanju zaštitne zone oko elektrane, koju su preuzele ruske trupe u martu, a njome i dalje upravlja ukrajinsko osoblje uz stručnjake iz IAEA.

Grosi je "učestvovao u intenzivnim konsultacijama i sa Ukrajinom i sa Ruskom Federacijom kako bi dogovorili i implementirali" sigurnosnu zonu što je prije moguće, stoji u saopštenju IAEA-e.

Bonus video: