Ruska vojska potvrdila: Napeta situacija na terenu u Ukrajini

Invazija Rusije na Ukrajinu - 237. dan

46158 pregleda 5 komentar(a)
Kijev, Foto: Reuters
Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2022. 21:21h
Završeno
21:16h

Ruska vojska potvrdila je danas da je situacija na terenu u Ukrajini "napeta" za njene snage suočene sa ukrajinskom kontraofanzivom, posebno u gradu Hersonu, gdje se priprema evakuacija stanovništva, poslije više velikih gubitaka na istoku i jugu zemlje.

"Situacija u zoni specijalne vojne operacije se može označiti kao napeta. Neprijatelj ne odustaje od pokušaja napada na položaje ruskih trupa", rekao je za rusku javnu televiziju Rusija 24 general Sergej Surovikin, koji je prije deset dana imenovan za novog komandanta "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

On je rekao da ukrajinske vlasti nastoje da probiju rusku odbranu da skupljaju sve rezerve za kontraofanzivu. Po njegovim riječima NATO od ukrajinskih snaga traži ofanzivne operacije na hersonskom pravcu bez obzira na žrtve u oružanim snagama i među civilnim stanovništvom.

Prema generalu Surovikinu, situacija je zbog ukrajinskh udara na "društvenu, eknomsku i industrijsku infrastrukturu" jako teška, posebno u Hersonu, glavnom gradu istoimene oblasti koju je Rusija okupirala od proljeća i pripojila u septembru.

"Ruska vojska će, prije svega, osigurati bezbjednu evakuaciju stanovništva iz Hersona, gdje ukrajinski udari usmjereni na civilnu infrastrukturu predstaljaju direktnu prijetnju za život stanovnika", rekao je Surovikin.

Udari ukrajinskih snaga dovode do poremećaja u snabdijevanju struje, vode, hrane za Herson, rekao je Surovikin i naglasio da je to direktna prijetnja za život stanovnika.

Dalje delovanje oko samog grada Hersona zavisiće od vojne situacije, rekao je ruski general i ukazao da je potrebno maksimalno sačuvati živote civilne populacije i ruskih vojnika.

"Ne isključuemo donošenje vrlo teških odluka", rekao je on.

21:16h

Ukrajinske vlasti danas su osudile "neaktivnost" Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da pomogne ukrajinskim vojnicima u rukama Rusa koje ta organizacija još nije mogla posjetiti.

"Nažalost, pri svakoj razmjeni primjećujemo da je nerad MKCK-a doveo do toga da su naši ratni zarobljenici i civilni taoci svakodnevno mučeni glađu i elektro-šokovima", izjavio je ukrajinski službenik za ljudska prava Dmitro Lubinec.

Rusija i Ukrajina sprovele su više razmjena zatvorenika od početka rata krajem februara.

19:24h

NATO će narednih dana Ukrajini isporučiti sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) kako bi pomogao toj zemlji da se odbrani od dronova, uključujući i one iz Irana, koje Rusija upotrebljava za gađanje vitalne infrastrukture, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Obraćajući se na bezbjednosnoj konferenciji u Berlinu, on je rekao da je odgovor na posljednje ruske udare da se pojača pomoć Ukrajini i da joj se isporuči još više sistema protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

Ukrajina je saopštila da je u masovnim napadima dronova uništena gotovo trećina njenih elektrana tokom protekle nedjelje, nakon što je Rusija pojačala svoje napade na infrastrukturu daleko od linije fronta pošto je pretrpjela niz vojnih neuspjeha od ukrajinskih trupa, navodi britanska agencija. Iranski zvaničnici rekli su Rojtersu da je Teheran obećao da će Rusiji, čije vojne napore u Ukrajini ometaju sankcije Zapada, isporučiti rakete, kao i više dronova.

"Nijedna nacija ne bi trebalo da podržava ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine", naveo je Stoltenberg.

18:44h

U Ukrajini je više od 1.100 mjesta i dalje bez struje poslije ruskih udara na infrastrukturu, javila je danas ukrajinska služba za vanredne situacije.

"Trenutno 1.162 mjesta su i dalje bez struje", izjavio je portparol službe Oleksander Horundži.

On je rekao da je od 7. oktobra oko 4.000 naselja ostalo bez struje poslije udara.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je u ruskim napadima protekle nedjelje onesposobljeno 30 odsto električnih instalacija u zemlji.

On je danas u tviter poruci rekao da su udari izazvali ogromne prekide struje širom zemlje.

Ruske raketama ciljaju ukrajinsku elektro mrežu od 10. oktobra.

18:43h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba predložio je danas predsjedniku Volodimiru Zelenskom da prekine diplomatske odnose sa Iranom, optuženim da snabdijeva Moskvu dronovima koje ona koristi u svojim napadima u Ukrajini.

"S obzirom na brojna razaranja ukrajninske civilne infrastrukture, na mrtve i ranjene među ukrajinskim stanovništvom, izazvanim iranskim dronovima ... predlažem predsjedniku da prekine diplomatske odnose sa Iranom", rekao je Kuleba u videu objavljenom na Fejsbuku.

Prema Kulebi Teheran je isporučio iranske dronove Rusiji "istovremeno govoreći Ukrajini da je protiv rata i da ne podržava ni jednu od strana".

Posljednjih dana Kijev je više puta osudio rusku upotrebu dronova iranske proizvodnje, dronova kamikaza shahed 136 u napadima na civilnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini.

Kuleba je takođe rekao da se pojavljuju izvještaji o tome da bi Iran mogao da nastavi da isporučuje oružje Rusiji, poslije izvještaja u medijima o skoroj isporuci iranskih raketa zemlja-zemlja Moskvi.

On je rekao da je djelovanje Irana "zlo i lažljivo", da Ukrajina to neće trpjeti i da Teheran snosi punu odgovornost za uništenje odnosa sa Ukrajinom.

Kuleba je ipak obećao da će odustati od svog predloga ako Iran prestane da isporučuje oružje Rusiji.

18:42h

Kremlj je danas kritikovao međunarodnu istragu sprovedenu o curenju gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 za transport ruskog gasa u Evropu, uz ocjenu da je "namještena" da optuži Moskvu da je bila izvor sabotaže.

"Po onome što čujemo iz izjava datih u Njemačkoj, Francuskoj ili Danskoj, ova istraga je organizovana tako da se okrivi Rusija, što je apsurdno", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da "Rusija ne bi digla u vazduh sopstveni gasovod".

Rusija je optužila zapadne zemlje da stoje iza eksplozija koje su izazvale curenje na gasovodima.

Moskva je više puta tražila da bude povezana sa istragom koju sprovode zapadne zemalje, a istovremeno je otvorila sopstvenu istragu o eksplozijama.

Ruski istražitelji "rade svoj posao", rekao je Peskov.

12:02h

Dvije osobe poginule su u ruskom raketnom napadu na objekat za snabdijevanje energijom u Kijevu, saopštilo je tužilaštvo ukrajinske prijestonice, a prenosi Rojters.

Prema preliminarnim informacijama, navodi se da je još jedna osoba ranjena u napadu.

11:59h

Kremlj je negirao da su ruske snage koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ukrajinski lideri optužili su Rusiju da koristi iranske bespilotne letjelice Šahed-136 "kamikaze", koje eksplodiraju pri udaru, u napadima na Kijev. Nekoliko slika objavljenih na društvenim mrežama prikazuje dronove sa delta krilima, slične iranskom modelu, koji se koriste u napadu na ukrajinsku prijestonicu u ponedjeljak.

Na pitanje da li je Rusija koristila iranske dronove u kampanji u Ukrajini, portparol Dmitrij Peskov je rekao da Kremlj nema nikakve informacije o njihovoj upotrebi.

"Koristi se ruska oprema sa ruskom nomenklaturom“, rekao je on. „Sva dalja pitanja treba uputiti Ministarstvu odbrane".

Ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

10:09h

Rusija u principu podržava uspostavljanje zone operativne i fizičke nuklearne bezbjednosti oko nuklearne elektrane (NE) Zaporožje, ali odbacuje demilitarizaciju tog postrojenja, rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov.

On je podsjetio da je poslije posjete elektrani, generalni direktor IAEA Rafael Grosi predložio uspostavljanje zaštitne zone za operativnu i fizičku bezbjednost oko NE Zaporožje.

"U principu, mi to podržavamo, ali je neophodno da se dogovorimo o parametrima te zone", rekao je Voroncov na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenose agencije.

Voroncov je rekao da Rusija u potpunosti isključuje takozvanu demilitarizaciju NE Zaporožje jer bi to dovelo, smatra on, do smanjenja stepena njene zaštite i povećanja opasnosti od terorističkih akata.

"Objekat je izuzetno važan i ne može ostati nezaštićen ni minut. Jedinice ruske Nacionalne garde će nastaviti da štite nuklearnu elektranu Zaporožje", rekao je Voroncov.

On je naveo da će Rusija nastaviti rad sa IAEA na NE Zaporožje.

"Takođe je važno osigurati da sve dok pregovori traju i bez obzira na njihov ishod napadi na objekat budu potpuno zaustavljeni", istakao je Voroncov.

09:59h

U tri ruska napada danas su pogođene električne instalacije u Kijevu, saopšteno je iz ukrajinskog predsjedništva.

"Prema prvim podacima, bila su tri udara na električne instalacije" na istoku Kijeva, objavio je na društvenoj mreži zvaničnik predsjedništva Kirilo Timošenko.

Ruska vojska saopštila je juče da je u napadima iz vazduha pogodila sve ciljeve u Ukrajini: infrastrukturu u tri područja - Kijev, Dnjepropetrovsk i Sumi, i da je izazvan nestanak struje.

09:24h

Agencija Rojters objavila je fotografije grada Mikolajiva nakon današnjeg napada ruskih snaga.

09:21h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za terorisanje i ubijanje civila nakon današnjih vazdušnih napada na ukrajinske gradove, prenosi Rojters.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

On je rekao da je jedna osoba poginula u raketnom napadu na stambenu zgradu u južnom gradu Mikolajivu, ali nije naveo druge detalje o žrtvama.

"Ukrajina je pod vatrom okupatora. Oni nastavljaju da rade ono što najbolje rade – terorišu i ubijaju civile", napisao je on u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Teroristička država ovakvim postupcima neće ništa promeniti za sebe. Ona će samo potvrditi svoju destruktivnu i ubilačku suštinu, za šta će svakako odgovarati."

09:12h

Grad Žitomir na sjeveru Ukrajine ostao je bez vode i struje nakon ruskih vazdušnih udara u utorak ujutro, rekao je gradonačelnik Sergij Suhomlin, a prenosi Rojters.

"U gradu trenutno nema ni svjetla ni vode. Bolnice su na rezervnom (napajanju)", napisao je Suhomlin na Fejsbuku.

Žitomir je imao 260.000 stanovnika prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

08:58h

Bjeloruski opozicioni medij Nexta objavio je video snimke uništenih naselja nakon jutrošnjih napada ruskih snaga u Mikolajivu.

08:10h

Ukrajinska državna nuklearna energetska kompanija optužila je Rusiju da je "kidnapovala" dva visoka člana Nuklearne elektrane Zaporožje, koju je okupirala Rusija, na jugu Ukrajine.

"Šef za informacione tehnologije elektrane Oleg Kostjukov i  pomoćnik direktora elektrane Oleg Ošek kidnapovani su u ponedeljak", napisao je Energoatom na Telegramu.

Dodao je da se trenutno ništa ne zna o njihovom boravištu ili stanju.

08:09h

Ruske snage pokrenule su novi talas napada dronovima, upozorio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i naveo da su neke od bespilotnih letilica oborene.

Zelenski u video obraćanju nije rekao gdje su se napadi dogodili, prenio je Rojters.

Ruske snage su u ponedjeljak izvele napade na brojne ukrajinske gradove, kada su najmanje četiri osobe poginule u stambenoj zgradi u Kijevu.

08:05h

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mikolajivu (Nikolajevu), u jednoj od tri eksplozije koje su se tamo čule u ranim jutarnjim satima, objavio je Rojters.

Projektil je potpuno uništio krilo zgrade u centru grada, ostavljajući masivni krater. U eksplozijke je stradala jedna osoba, dodaje Rojters.

Opštinski zvaničnik je identifikovao projektil kao S300.

08:02h

Sirene za vazdušnu opasnost objavljene su jutros u Kijevu, Kirovogradskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Mikolajivskoj (Nikolajevskoj) i Kijevskoj oblasti Ukrajine, prenijela je Novaja gazeta Evropa.

08:00h

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 237. dan. Šta se juče dešavalo na istoku Evrope pogledajte OVDJE.

Bonus video: