Šreder postavljen na čelo ruske državne naftne kompanije "Rosnjeft"

Direktor "Rosnjefta" Igor Sečin, blizak saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas za agenciju Interfaks da će Šrederov dolazak "omogućiti širenje poslovanja te kompanije u Evropi"
0 komentar(a)
Gerhard Šreder, Foto: Reuters
Gerhard Šreder, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2017. 17:05h

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder postavljen je na čelo ruske državne naftne kompanije "Rosnjeft", javile su danas ruske agencije.

Šrederovu namjeru da se pridruži "Rosnjeftu" ranije je kritikovala njegova nasljednica na čelu njemačke Vlade Angela Merkel, kao i lider Šrederove Socijaldemokratske partije Njemačke Martin Šulc.

Direktor "Rosnjefta" Igor Sečin, blizak saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas za agenciju Interfaks da će Šrederov dolazak "omogućiti širenje poslovanja te kompanije u Evropi".

Šreder, njemački kancelar od 1998. do 2005. godine, rekao je da će kao predsjednik Odbora direktora "Rosnjefta" posredovati u nalaženju kompromisa kada se mišljenja članova Odbora razlikuju, navodi Interfaks.

On je ranije kazao da želi da poveća energetsku bezbjednost Njemačke i Evrope.

Šreder je i predsjednik Odbora akcionara kompanije Sjeverni tok koja prenosi gas od Rusije do Njemačke i čiji je većinski vlasnik ruska državna kompanija "Gasprom".

Ruska vlada je većinski vlasnik "Rosnjefta", u čijem vlasništvu udio imaju i britanska kompanije "Bi-Pi" (BP), švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama "Glenkor" i katarska državna kompanija "Katar investment autoriti" (QIA). "Glenkor" i "QIA" su u procesu prodaje većine svog udela kineskoj kompaniji "CEFC".

Bonus video: