Ostin razgovarao sa Šojguom: Važno je održavanje linija komunikacije usred rata

Ruska invazija na Ukrajinu - 240. dan

28488 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.10.2022. 22:40h
Završeno
21:52h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da "namjerno" odlaže prolazak brodova sa ukrajinskim žitaricama, vitalnog snabdijevanja za mnoge zemlje Afrike i Azije.

"Više od 150 brodova čeka da ispuni ugovorne obaveze za isporuku naših poljoprivrednih proizvoda. To je vještački napravljen red čekanja, koji je nastao samo zato što Rusija namjerno odlaže prolaz brodova", rekao je Zelenski, a prenosi N1. 

19:47h

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je indistrijsko preduzeće u tom dijelu Rusije pogođeno projektilom, prenosi Kijev Independent.

Tom prilikom jedna žena je povrijeđena.

Ukrajina nije zvanično komentarisala ove navode.

19:40h

Ukrajinski Generalštab je saopštio da su ruske vlasti zatvorile kancelarije u Berislavu, u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti.

"Oni i njihove porodice napuštaju grad koji se nalazi na desnoj obali rijeke Dnjepar", dodaju iz Generalštaba, a prenosi Kijev post.

17:08h

Ruski zvaničnik u okupiranom dijelu ukrajinske Hersonske oblasti Kiril Stremusov rekao je da su navodi Kijeva i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da Rusija planira da minira branu Nova Kahovka lažni, objavila je državna novinska agencija RIA, a prenosi Rojters.

RIA navodi da je Zelenski ranije rekao kako Rusija planira da digne branu u vazduh kako bi poplavila djelove Hersonske oblasti gdje su njene trupe pod pritiskom ukrajinske kontraofanzive.

17:07h

Sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin razgovarao je u sa ruskim kolegom, ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Kako navodi Rojters on je istakao važnost održavanja linija komunikacije usred rata u Ukrajini.

17:05h

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da ne vidi znakove napretka ka sporazumu koji uključuje Rusiju, Ukrajinu i nuklearni nadzor UN o rješavanju situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Rojters podsjeća da su ruske snage zauzele fabriku u južnoj Ukrajini ubrzo nakon invazije Moskve na susjednu zemlju prije osam mjeseci, ali njom i dalje upravlja ukrajinsko osoblje.

Situacija u elektrani je izvor međunarodne zabrinutosti zbog straha da bi ponovljeno granatiranje teritorije elektrane - za šta se Kijev i Moskva međusobno okrivljuju - moglo dovesti do nuklearne nesreće.

17:04h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske vazduhoplovne snage uništile skladište ukrajinske vojne opreme inostrane proizvodnje u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, prenosi Rojters..

08:23h

Serija eksplozija potresla je u petak ukrajinske gradove Harkov i Zaporožje, saopštile su vlasti, nakon što su ruske snage pojačale raketne udare na Ukrajinu u posljednjih nekoliko nedjelja, gađajući elektroenergetske objekte.

Rakete su u petak pogodile industrijski objekat u Harkovu, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov, dodajući da spasioci tek treba da procijene štetu i utvrde da li ima žrtava, prenosi Rojters.

Odvojeno, regionalni guverner Harkova Oleg Sinegubov rekao je da je pet osoba ranjeno.

Informacije o eksplozijama u Zaporožju dao je regionalni guverner Oleksandr Staruh. Više detalja nije bilo odmah dostupno.

Izmjena: 19:45h
07:15h

Dvjesta četrdeseti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Poginule su četiri osobe kada je ukrajinska raketna artiljerija pogodila trajektni prelaz u ukrajinskom gradu Herson, koji je pod ruskom kontrolom, rekao je u petak zamjenik regionalnog guvernera Kiril Stremusov kojeg je imenovala Moskva, prenosi Rojters.

Vlasti u regionu koji je Rusija proglasila aneksiranim prošlog mjeseca saopštile su ove nedjelje da planiraju da evakuišu oko 50.000-60.000 ljudi u narednih šest dana uslijed eskalacije pritiska ukrajinske kontraofanzive.

Bonus video: