Ne bi se vratio na ukrajinsko ratište

Zagrepčanin tvrdi da je mučen u ruskom zarobljeništvu

15187 pregleda 22 komentar(a)
Prebeg na sudu u Donjecku u avgustu, Foto: Rojters
Prebeg na sudu u Donjecku u avgustu, Foto: Rojters

Mjesec dana otkako je oslobođen iz ruskog zarobljeništva, 40-godišnji Hrvat Vjekoslav Prebeg i dalje izgleda potreseno dok prepričava svoja iskustva.

Prebeg, vojnik po profesiji, ispričao je za Rojters da je otišao u Kijev u decembru 2019. jer je želio da pomogne Ukrajini u ratu protiv proruskih separatista na istoku zemlje, a u maju 2020. se prijavio da se pridruži ukrajinskoj vojsci. Njegov bataljon je navodno bio na prvoj liniji napada kada je ruska invazija počela 24. februara.

Bili su nadjačani i brojčano i u naoružanju i primorani da se povuku. Mjesec kasnije, tokom borbi u blizini Mariupolja na jugu zemlje, uhvatili su ga ruski vojnici i odveli u štab svoje jedinice u napuštenoj kasarni, ispričao je Prebeg.

”Kada sam stigao tamo, izveli su me iz auta. Glava mi je bila pokrivena nekakvom vrećom. Odmah sam dobio udarac u glavu, razbijen mi je nos i počelo je brutalno ispitivanje”, rekao je Rojtersu u rodnom Zagrebu.

Nasilni tretman je prekinut nakon intervencije jednog komandanta i Prebegu je dozvoljeno da se istušira, dobio je hranu i nešto toplo za piće. Rekao je da je zatim proveo noć u garaži sa drugim ratnim zarobljenicima, vezan i sa povezom preko očiju, prije nego što je prebačen u Donjecku oblast pod kontrolom Rusije.

”Oni (čuvari) su stalno repetirali oružje i stavljali mi nož po raznim djelovima tijela, nogama, vratu, stomaku, posebno meni jer sam bio stranac i sve vrijeme su govorili ‘ti si plaćenik’” rekao je.

”Govorili su ‘hajde da ga bacimo i ubijemo, a ispričaćemo da je pokušao da pobjegne, šta će nam on’. U jednom trenutku su me tako pretukli da sam izgubio svijest”.

Ujedinjene nacije su u septembru saopštile da Rusija ne dozvoljava pristup ratnim zarobljenicima i da ima dokaze da su neki bili podvrgnuti mučenju i zlostavljanju koje bi moglo predstavljati ratne zločine.

Rusija poriče mučenje ili druge oblike maltretiranja ratnih zarobljenika.

Pošto mu je rečeno da će morati da provede više od tri godine u zatvoru, Prebeg je pušten nakon pet mjeseci u razmjeni zatvorenika zajedno sa skoro 300 drugih, uključujući nekoliko stranaca.

Prebeg je rekao da se neće vraćati u Ukrajinu.

”Imam 40 godina i za mene je to bilo jako teško fizičko iskustvo i nemam više snage da ponovim tako nešto”, rekao je Rojtersu.

Bonus video: