Sunak potvrdio kandidaturu za premijera Velike Britanije: Dobio podršku poslanika koje je Tras smijenila

Liz Tras je dala ostavku u četvrtak nakon što je vršila premijersku funkciju 45 dana, priznavši da nije mogla da ispuni svoj ekonomski paket za smanjenje poreza

8647 pregleda 3 komentar(a)
Sunak, Foto: Reuters
Sunak, Foto: Reuters

Bivši ministar finansija Velike Britanije Riši Sunak danas je potvrdio svoju kandidaturu za mjesto premijera nakon što je dobio podršku poslanika Konzervativne stranke koja je smijenila Liz Tras sa te funkcije.

Sunak će se za mjesto premijera boriti sa dva glavna rivala, bivšim premijerom Borisom Džonsonom i bivšom ministarkom odbrane Peni Mordont.

Sunak (42) je potvrdio da učestvuje u trci za lidera nakon što je dobio podršku 124 poslanika Konzervativne stranke.

"Postojaće integritet, profesionalizam i odgovornost na svakom nivou vlasti, koji vodim i radiću iz dana u dan da završim posao", rekao je Sunak u saopštenju.

Mordont je dobila javnu podršku 24 poslanika, dok Džonson, koji se nije izjasnio da li se kandiduje, ima podršku oko 50 poslanika do sada.

Povratak Džonsona (58), koji je prije samo nekoliko nedjelja bio primoran da napusti funkciju, podijelio je konzervativce.

Pristalice kažu da je on favorit i da ima dovoljnu podršku poslanika, ali mnogi kritičari upozoravaju da bi još jedna Džonsonova vlada bila katastrofalna za stranku i zemlju.

Ministar za Sjevernu Irsku Stiv Bejker, bivši Džonsonov pobornik i uticajni političar u Konzervativnoj stranci, upozorio je da bi povratak Džonsona bio "zagarantovana katastrofa" jer se i dalje suočava sa istragom o tome da li je lagao parlament dok je bio na funkciji koja bi mogla dovesti do njegove suspenzije kao poslanika.

Tras je dala ostavku u četvrtak nakon što je vršila premijersku funkciju 45 dana, priznavši da nije mogla da ispuni svoj ekonomski paket za smanjenje poreza.

Bonus video: