Masovni nuklearni napad kao odgovor na prljavu bombu

Ukrajinski zvaničnici upozoravaju da je, uoči zime i najžešćih sukoba u dosadašnjem toku rata koji se očekuju u Hersonu, trećina energetskog sektora zemlje oštećena u nedavnim ruskim napadima

49051 pregleda 14 komentar(a)
Ruska interkontinentalna raketa Jars lansirana tokom vojne vježbe “grom”, Foto: Rojters
Ruska interkontinentalna raketa Jars lansirana tokom vojne vježbe “grom”, Foto: Rojters

Rusija je juče uvježbavala svoju reakciju na nuklearni napad u vojnoj vježbi u kojoj su učestvovale nuklearne podmornice, strateški bombarderi i balističke rakete, dok je ukrajinska vlada savjetovala izbjeglicama koje žive u inostranstvu da se ne vraćaju do proljeća usljed strahova da oštećena ukrajinska energetska infrastruktura ne može ispuniti potražnju ove zime.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pratio je godišnju vježbu pod nazivom "Grom" koja probnim lansiranjima omogućava ruskim nuklearnim snagama demonstraciju sile u cilju odvraćanja i zastrašivanja neprijatelja, navodi agencija Rojters.

Ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je Putinu da je uvježbavan "masovni nuklearni napad strateških ofanzivnih snaga kao odgovor na neprijateljski nuklearni napad".

Ukrajinska vojska
foto: REUTERS

Probna lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa sa nuklearnim kapacitetima sa kopna i mora, kao i krstarećih raketa koje su iz vazduha ispalili strateški bombarderi TU-95MS, protekli su uspješno, dodao je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

Putin je, kasnije na sastanku sa obavještajnim zvaničnicima iz bivših sovjetskih država, kazao da potencijal za konflikt u svijetu ostaje visok. "Postoje rizici i izazovi za našu kolektivnu bezbjednost", kazao je Putin.

Pentagon je u utorak saopštio da ih je Rusija obavijestila o namjeri da sprovede vježbu u trenutku kada NATO u okviru svojih godišnjih vježbi isprobava upotrebu američkih nuklearnih bombi koje se nalaze u Evropi.

Vašington je saopštio da je obavještenje Kremlja smanjilo rizik od greške u vrijeme "nesmotrene" ruske nuklearne retorike, dok su zapadni zvaničnici izrazili uvjerenost u svoju sposobnost da prepoznaju razliku između ruske vježbe i priprema za pravi nuklearni napad.

Rojters ističe da je nuklearno nadgornjavanje osjetljiva tema, naročito zato što Rusija bilježi gubitke u Ukrajini i optužuje Kijev da planira da detonira "prljavu bombu", što je Putin ponovio i juče.

Kijev i Zapad tvrde da nema dokaza za takvu optužbu i da je cilj upozorenja eskalacija tenzija oko rata u Ukrajini ili da posluži kao neka vrsta opravdanja za rusku eskalaciju na frontu.

Izbjeglice da se ne vraćaju do proljeća

U Kijevu zvaničnici upozoravaju da je trećina energetskog sektora oštećena u nedavnim ruskim raketnim i napadima dronovima i to uoči zime kada se očekuju najžešći sukobi u dosadašnjem ratu u i oko južnog grada Hersona gdje ruske snage učvršćuju svoje pozicije.

"Mreže neće izdržati. Vidite šta radi Rusija. Treba da preživimo zimu", kazala je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

"Gardijan" ističe da je upozorenje izdato nakon što je, prema istraživanjima, veliki broj ukrajinskih izbjeglica izrazio želju da se vrati u domovinu. Vereščukova je kazala da iako bi ona voljela da se Ukrajinci vrate na proljeće, važno je uzdržati se od toga u ovom trenutku jer "će situacija biti samo gora. Ukoliko je moguće, zasad ostanite u inostranstvu".

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, kako prenosi Rojters, kazao je da loši vremenski uslovi i priroda terena otežavaju kontraofanzivu Kijeva u južnom regionu Hersona.

Reznikov, koji je kazao da on ne vjeruje da će Putin upotrijebiti nuklearno oružje, istakao je da ruske snage koriste kanale vodovoda kao rovove u Hersonu, poljoprivrednom regionu sjeverno od Krima.

Nije istina da Rusi pripremaju povlačenje

Ukrajinski vojnici koji se nalaze na frontu sjeverno od Hersona kazali su za britansku agenciju da Rusi učvršćuju pozicije oko grada i da nijesu ni blizu tome da se povuku.

"U medijima se govori da se Rusi plaše i da će povući trupe, ali to nije istina", kazao je komandant jedne jedinice koji se za Rojters predstavio samo po nadimku Nikifor. "Oni se dobro bore i pogađaju naše trupe. U ovoj oblasti su veoma aktivni. Granatiraju nas svakodnevno i kopaju rovove pripremajući se za odbranu", kazao je on.

Ukrajinski oficiri kazali su da presretnuta radiokomunikacija pokazuje da su nedavno mobilisani ruski rezervisti raspoređeni nasuprot njihovih linija i da je nedavno pojačano granatiranje.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kazao je da nema naznaka da se ruske snage pripremaju da napuste Herson.

"U slučaju Hersona sve je jasno. Rusi su nepokolebljivi, jačaju svoje snage tamo", kazao je on. "To znači da se niko ne priprema za povlačenje. Upravo suprotno, najžešće bitke će se održati u Hersonu".

Bez naznaka jenjavanja sukoba na istoku i jugu Ukrajine, mnogi strahuju da će predstojeća zima biti teška. Ukrajinci su, kako prenosi "Gardijan", već dobili instrukcije da štede struju kako oštećena električna mreža ne bi bila preopterećena.

Pet milijardi mjesečno samo za vodu i struju

Međunarodni monetarni fond juče je saopštio da su novi ruski napadi na civilnu infrastrukturu podigli troškove ukrajinskog oporavka i da bi na mjesečnom nivou moglo biti potrebno četiri milijarde dolara samo za snabdijevanje vodom i strujom.

MMF je predvidio da će za eksterno finansiranje Ukrajine biti potrebno oko 3-4 milijarde dolara mjesečno sljedeće godine, ali smatra da bi to moglo porasti na skoro pet milijardi u najgorem slučaju, nakon što su ruske snage raketama i dronovima napale ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Govoreći za Rojters u Berlinu, direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva je kazala da je ta institucija fokusirana da održi Ukrajinu funkcionalnom dok radi na dugoročnijem programu čije razmjere i trajanje tek treba razraditi.

Njemački kancelar Olaf Šolc je kazao da je potreban novi "Maršalov plan" za obnovu Ukrajine, uporedivši taj izazov sa američkim finansiranjem evropske rekonstrukcije nakon Drugog svjetskog rata.

U izvještaju Svjetske banke, ukrajinske vlade i Evropske komisije prošlog mjeseca navodi se da će obnova Ukrajine koštati skoro 350 milijardi dolara.

Bonus video: