Moskva: Ubrzano raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja B61 u bazama NATO u Evropi snizilo bi "nuklearni prag"

Rusija posjeduje oko dvije hiljade komada taktičkog nuklearnog oružja dok Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju oko 200, od kojih se polovina nalazi u bazama u Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji

8487 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ubrzano raspoređivanje modernizovanog taktičkog nuklearnog oružja B61 u bazama NATO saveza u Evropi snizilo bi "nuklearni prag" saopšteno je iz zvanične Moskve i konstatovano da bi Rusija taj potez uzela u obzir prilikom razvijanja sopstvenih vojnih planova.

Kako prenosi Hina, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najveću konfrontaciju između Moskve i zapada od Kubanske raketne krize 1962, kada su se dvije hladnoratovske svjetske supersile najviše približile nuklearnom ratu.

Rusija posjeduje oko dvije hiljade komada taktičkog nuklearnog oružja dok Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju oko 200, od kojih se polovina nalazi u bazama u Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji.

Američki list Politiko je objavio da su SAD na sastanku NATO-a iza zatvorenih vrata saopštile da će ubrzati raspoređivanje modernizirane verzije oružja B61, B61-12, pri čemu će novo naoružanje stići u evropske baze u decembru, nekoliko mjeseci ranije nego što je planirano.

"Ne možemo ignorisati planove da se modernizuje nuklearno oružje u Evropi", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandr Gruško za novinsku agenciju u vlasništvu ruske države RIA.

Bomba B61-12, dugačka 3,6 metara, sadrži slabiju nuklearnu bojnu glavu nego ranije verzije, ali je preciznija i može da prodre ispod zemlje, prema istraživanju koje je sprovela Federacija američkih naučnika.

"SAD ih modernizuju, povećavaju im preciznost i smanjuju moć nuklearnog naboja, pa smanjuju nuklearni prag", rekao je Gruško.

Bonus video: