EU do sada zamrzla 17 milijardi eura ruske imovine

"Ako se radi o novcu koji potiče iz kriminalnih preduzeća koje je EU zaplijenila, on se može usmjeriti u kompenzacioni fond za Ukrajinu. Međutim, taj iznos nikako neće biti dovoljan za finansiranje obnove", istakao je Reynders

3096 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) je, u okviru paketa sankcija protiv Rusije, do sada zamrzla više od 17 milijardi eura ruske imovine, saopštio je evropski komesar za pravosuđe, Didier Reynders.

"Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi u sedam država članica, od čega 2,2 milijarde u Njemačkoj", rekao je Reynders za nekoliko njemačkih listova koji su dio medijske grupe Funke.

EU je usvojila osam paketa sankcija od početka rata u Ukrajini prije osam mjeseci, prenosi SEEbiz.

Posebno su ukrajinski političari u više navrata tražili da se zamrznuta imovina iskoristi za obnovu zemlje nakon rata.

"Ako se radi o novcu koji potiče iz kriminalnih preduzeća koje je EU zaplijenila, on se može usmjeriti u kompenzacioni fond za Ukrajinu. Međutim, taj iznos nikako neće biti dovoljan za finansiranje obnove", istakao je Reynders.

Prema njegovim riječima, u sklopu zapadnih sankcija zamrznuto je i 300 milijardi eura deviznih rezervi ruske centralne banke.

Reynders smatra da se tih 300 milijardi može zadržati barem kao garancija, dok Rusija dobrovoljno ne učestvuje u obnovi Ukrajine.

Bonus video: