Francuske vlasti pozvale muzeje na budnost zbog ekoloških aktivista

Jedan od posljednjih incidenata kakvi se događaju i u muzejima u drugim evropskim zemljama, desio se u parisku muzeju Orse

2746 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Francuske vlasti pozvale su nacionalne muzeje na dodatnu budnost poslije niza napada ekoloških aktivista na djela izložena u muzejima i drugim ustanovama, prenijeli su danas mediji.

"Francuska nije nijednog dana zaštićena od nekog pomahnitalog aktiviste koji će da napadne neku sliku", izjavila je ministarka kulture Rima Abdul Malak koja je od muzeja zatražila "udvostručenu budnost".

Jedan od posljednjih incidenata kakvi se događaju i u muzejima u drugim evropskim zemljama, desio se u parisku muzeju Orse.

Taj muzej je podnio žalbu protiv aktivistikinje koja je prošle nedjelje pokušala da baci supu na sliku francuskog umjetnika Pola Gogena, prenio je danas list Parizijen.

Uprava muzeja je podnijela tužbu zbog "pokušaja oštećenja umjetničkog djela", dodao je list navodeći da je parisko tužilaštvo zbog toga otvorilo istragu.

Iako muzej nije saopštio o kojem umjetničkom djelu je riječ, francuski mediji su prenijeli da je jedna djevojka prvo namjeravala da zalijepi svoje lice na čuvenu sliku holandskog umjetnika Vinsenta Van Goga "Autoportret u Sen Remiju", a pošto je spriječena, pokušala je da supom polije Gogenovo platno.

Ta akcija dolazi poslije niza sličnih incidenata posljednjih nedjelja u Evropi, dok svijet umjetnosti od Pariza do Njujorka osuđuje vandalizam ekoloških aktivista.

Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu pljusnuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni Van Gogovi "Suncokreti".

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike "Stogovi sijena" francuskog umjetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku "Djevojka sa bisernom minđušom", holandskog baroknog slika Johanesa Vermera.

Ekološki aktivisti ne ciljaju samo muzeje sa vrijednim umjetničkim djelima.

Tokom vikenda je jedan aktivista kolektiva "Posljednja obnova" prekinuo opersku predstavu "Čarobna frula" u jednom pozorištu u Parizu, tako što se popeo na scenu i zakačio za dekor.

Predstava je prekinuta na desetak minuta, dok je mladić odveden, prenio je francuski list Figaro.

Bonus video: