Ekološki aktivisti isprskali farbom državne zgrade i jedne medijske kuće u Londonu

Ofarbane su zgrada britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Obavještajne službe, Banke Engleske i londonsko sjedište američke medijske grupe Njuz Korp

8898 pregleda 0 komentar(a)
Radnici čiste boju kojom su aktivisti u Londonu poprskali zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova, Foto: Reuters
Radnici čiste boju kojom su aktivisti u Londonu poprskali zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova, Foto: Reuters

Članovi ekološke grupe "Just Stop Oil" isprskali su danas narandžastom farbom fasade zgrada britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Obavještajne službe, Banke Engleske i londonsko sjedište američke medijske grupe Njuz Korp.

"Te zgrade su izabrane jer predstavljaju stubove koji podržavaju ekonomiju fosilnih goriva, vladu, bezbjednost, finansije i medije", navela je ekološka grupa koja se protivi eksploataciji nafte i gasa.

Londonska policija saopštila je da je uhapsila osam osoba.

"Doba fosilnih goriva trebalo bi da je prošlo, ali podmukli interesi za fosilno gorivo nastavljaju da korumpiraju našu politiku, vladu i medije kao što su to činili decenijama", izjavio je neimenovani portparol grupe.

Na meti napada farbom bilo je londonsko sjedište Njuz Korp-a, američke medijske grupe australijskog tajkuna Ruperta Merdoka. Ta grupa je vlasnik britanskog lista Tajms i tabloida San.

Pripadnici grupe "Just Stop Oil" sproveli su posljednjih nedjelja nekoliko akcija u Velikoj Britaniji.

Tortom su gađali lice voštane figure kralja Čarlsa Trećeg u muzeju Madam Tiso, dok su u Nacionalnoj galeriji čorbom od paradajza gađali čuvenu sliku "Suncokreti" holandskog slikara Vinsenta Van Goga.

Bonus video: