Borelj: Putin čeka da dođe "General mraz", sada više nego ikad moramo da podržimo Ukrajinu

Ruska invazija na Ukrajinu - 253. dan

31131 pregleda 16 komentar(a)
Ruski rezervisti prisustvuju ceremoniji prije upućivanja u vojne jedinice, Foto: Reuters
Ruski rezervisti prisustvuju ceremoniji prije upućivanja u vojne jedinice, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2022. 22:18h
Završeno
20:14h

Međunarodni partneri moraju nastaviti da podržavaju Ukrajinu dok se zemlja priprema da nastavi borbu protiv ruske invazije tokom predstojećih zimskih mjeseci, rekao je visoki diplomata Evropske unije Žozep Borelj.

"Zima dolazi. Putin čeka da dođe 'General mraz' (pojam zimskog perioda Rusije koji je doprinio vojnim uspjesima te zemlje kroz istoriju) i da podrži rusku vojsku", upozorio je Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G7 u gradu Minsteru na zapadu Njemačke, prenosi Rojters.

Dodao je da sada, više nego ikada, moraju da podrže Ukrajinu.

"Ukrajinu i ukrajinski narod. Oni se bore, brane svoju zemlju, a mi imamo moralnu dužnost da ih podržimo, zaključio je.

15:43h

Nuklearni nadzornik Ujedinjenih nacija saopštio je da Međunarodna agencija za atomsku energijunije (IAEA) nije pronašla znake neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje je zahtijevao Kijev, kao odgovor na ruske navode da se radi na "prljavoj bombi", objavio je Rojters.

"Naša tehnička i naučna procjena rezultata koje smo do sada imali nije pokazala nikakve znake neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala nate tri lokacije", navodi se u saopštenju IAEA i dodaje da će uzeti uzorci životne sredine biti analizirani.

13:23h

Ruski zvaničnik u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine rekao je danas da će ruske oružane snage vjerovatno napustiti zapadnu obalu rijeke Dnjepar, odakle je Moskva evakuisala građane posljednjih nedjelja.

"Najvjerovatnije će naše jedinice, naši vojnici, otići na lijevu (istočnu) obalu“, rekao je Kiril Stremusov, zvaničnik kojeg je u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti postavila Rusija, u intervjuu za prokremljovski onlajn medij.

Grad Herson je jedini veći ukrajinski grad koji su ruske snage zauzele netaknut, nalazi se na zapadnoj obali Dnjepra.

Izmjena: 15:43h
12:29h

Moskva i Kijev će predati po 107 zarobljenih boraca, u najnovijoj razmjeni zarobljenika dvije strane, saopštio je administrator dijela Donjecka koji je pod ruskom kontrolom, Denis Pušilin.

On je to poručio putem svog Telegram kanala, prenosi Rojters.

11:24h

Iz Kremlja danas poručuju da se nisu obavezali da će biti dio Sporazuma o žitaricama, nakon njegovog isteka 19 -og novembra.

"Nismo se obavezali da ostanemo u crnomorskom Sporazumu o žitaricamau, nakon njegovog isteka 19 -og novembra", navode iz Kremlja. Njihov portparol Dmitrij Peskov, kazao je da će Rusija tek procijeniti da li je sporazum efikasan, nakon čega će odlučiti da li će produžiti učešće.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, pozvao je Ujedinjene nacije da apeluju na Zapadne zemlje kako bi ublažile ograničenja koja, kako tvrdi Moskva, ometaju njihov izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva. Rojters prenosi da je to takođe bio dio Sporazuma o žitaricama.

11:08h

Međusobne optužbe za štetu nanijetu ukrajinskoj infrastrukturi se nastavljaju.

Mrežni operater ukrajinskog Ukrenerga kazao je da su, "ruski raketni napadi oštetili energetsku infrastrukturu u regijama Zaporožja i Dnjepropetrovska, čime je dodatno otežan rad sistema".

Regije Zaporožje i Dnjepropetrovsk su ukrajinska čvorišta za proizvodnju čelika, prenosi Rojters.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, kazao je da su im Rusi do sada, oštetili 40 odsto energetske infrastrukture.

Izmjena: 11:24h
10:54h

Visoki ruski zvaničnik rekao je danas da je Rusija spriječila ukrajinski napad na nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontroliše Rusija, na jugu Ukrajine.

Ponovljeno granatiranje elektrane povećalo je mogućnost ozbiljne nesreće na samo 500 km (300 milja) od mjesta najveće nuklearne nesreće na svijetu, katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je više puta izražavala zabrinutost zbog granatiranja elektrane, predložila je uspostavljanje nuklearne sigurnosne i sigurnosne zaštitne zone oko elektrane, prenosi Rojters. 

Ukrajina kaže da je Rusija više puta granatirala fabriku, dok Rusija kaže da je Ukrajina granatirala fabriku. Obije strane negiraju tvrdnje drugih.

Ukrajinske snage "nastavljaju da gađaju nuklearnu elektranu Zaporožje zapadnim oružjem što bi moglo da dovede do globalne katastrofe“, rekao je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina.

Patrušev je rekao da su ruske specijalne službe spriječile, kako je rekao, "teroristički napad".

Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila je danas da je rusko granatiranje oštetilo dalekovode  visokog napona u elektrani.

08:49h

Britanska ambasadorka stigla je jutros u rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenijela je agencija RIA Novosti.

Posjeta je uslijedila nakon što je pozvana da razgovara o tvrdnjama Moskve da je Velika Britanija umiješana u ukrajinski udar dronom na rusku Crnomorsku flotu na Krimu, prenosi Rojters. 

08:06h

Ruski Gasprom saopštio je da će nastaviti isporuku gasa preko Ukrajine.

Danas će, kako prenosi Rojters, isporučiti 42,4 miliona kubnih metara gasa u Evropu. 

07:27h

Dvjesta pedeset treći je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa mreže nakon što je rusko granatiranje oštetilo preostale dalekovode, ostavljajući samo dizel agregat, saopštila je u četvrtak ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom.

Energoatom je saopštio da elektrana ima 15 dana goriva za pokretanje agregata. Blok 5 i 6 fabrike se prebacuju u hladno stanje, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters. 

Bonus video: