Zelenski: Stotine Rusa svakodnevno ubijano u blizini Donjecka

Ruska invazija na Ukrajinu - 257. dan

19390 pregleda 13 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2022. 21:53h
Završeno
21:49h

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je danas da je region Donjecka na istoku ostao "epicentar" borbi u sukobu, sa stotinama Rusa koji ginu svaki dan.

"Donjecka oblast ostaje epicentar najvećeg ludila okupatora“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

"Svakodnevno ih ubijaju na stotine. Tlo ispred ukrajinskih položaja je posuto tijelima okupatora."

18:18h

Ukrajina je objavila danas da je dobila više sistema protivvazdušne odbrane od zapadnih vojnih saveznika, navodeći da će to oružje pomoći u odbrani od ruskih napada, koji su u posljednjih nekoliko sedmica usmjereni na energetsku infrastrukturu.

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov naveo je na društvenim mrežama da su protivvazdušni odbrambeni sistemi NASAMS i Aspide stigli u tu državu.

“To oružje će značajno ojačati ukrajinsku vojsku i učiniti naše nebo bezbjednijim. Nastavićemo da obaramo neprijateljske ciljeve koji nas napadaju”, rekao je Reznikov.

On je zahvalio partnerima Ukrajine, Norveškoj, Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruski udari tokom prošlog mjeseca uništili su oko trećine ukrajinskih elektrana, a vlada je pozvala Ukrajince da što više štede struju.

Vlasti u Kijevu saopštile su da je situacija oko sposobnosti grada da snabdijeva stanovnike energijom ostala "izazov" i pozvale Ukrajince u prijestonici da ograniče upotrebu struje u određenim periodima dana.

18:11h

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je danas da Kijev nikada nije odbio da pregovara sa Moskvom i da je spreman za razgovore sa budućim liderom Rusije, ali ne i sa Vladimirom Putinom.

Komentari Mihaila Podoljaka na Tviteru uslijedili su nakon izvještaja Vašington posta u subotu u kojem se navodi da Bajdenova administracija privatno ohrabruje ukrajinske lidere da signaliziraju otvorenost za pregovore sa Moskvom, prenosi Rojters. 

On je napisao da Ukrajina nikada nije odbila da pregovara i da je njihova pregovaračka pozicija poznata i otvorena.

Poručio je da Rusija prvo treba da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

"Da li je Putin spreman? Očigledno da nije. Stoga smo konstruktivni u procjeni: razgovaraćemo sa sljedećim liderom Rusije“.

Izmjena: 18:19h
18:06h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da se 50.000 ruskih vojnika pozvanih u sklopu njegove mobilizacije sada bori u Ukrajini, prenijela je agencija Interfaks.

Putin je rekao da je 80.000 "u zoni specijalne vojne operacije“, izraz koji Rusija koristi za svoj rat u Ukrajini, a ostatak od skoro 320.000 regrutovanih u kampovima za obuku u Rusiji, prenosi Rojters. 

Putin je u septembru najavio akciju "djelimične mobilizacije“ da pozove stotine hiljada novih boraca za rat nakon što je Ukrajina u kontraofanzivi ponovo zauzela velike djelove teritorije. 

Rusija je okončala akciju djelimične mobilizacije krajem oktobra, a ministar odbrane Sergej Šojgu je 28. oktobra rekao da se oko 41.000 ruskih boraca već pridružilo njihovim borbenim jedinicama koje se bore u Ukrajini.

Izmjena: 18:49h
17:56h

Ukrajinska država će preuzeti kontrolu nad više kompanija od strateškog značaja, među kojima proizvođača energenata Ukrnafta i kompaniju za prozvodnju i održavanje aviona Motoro Sič, saopštila je danas tamošnja vlada.

"Donijeta je odluka da se preuzme aktiva kompanija od strateškog značaja i da ona uđe u vlasništvo države", rekao je na konferenciji za novinare sekretar ukrajinskog Savjeta za bezbjednost Oleksij Danilov.

"Poslije ukidanja ratnog stanja ta aktiva bi mogla biti vraćena vlasnicima ili bi mogla da im bude nadoknađena njena vrijednost", rekao je on.

Pored kompanija Motor Sič i Ukrnafte, država će takođe preuzeti kontrolu nad kompanijom Zaporožtransformator, specijalizovane za proizvodnju reaktora, proizvođača kamiona AvtoKraz i naftnu rafineriju Ukrtatnafta.

"Aktivom tih pet kompanija će upravljati ministarstvo odbrane da osigura hitne potrebe oružanih snaga. Radi se o obezbjeđivanju goriva i maziva, opravci vojne opreme i oružja", rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da te kompanije proizvode osnovne stvari za potrebe odbrane i oružanih snaga kao i za energetski sektor.

"Te kompanije treba da rade 24 sata na dan i sedam dana nedjeljeno za potrebe odbrane države", rekao je on.

16:29h

Ukrajina optužuje Ruse da pljačkaju prazne kuće u Hersonu na jugu zemlje, te da su ih je okupirali vojnici u civilu kako bi bili spremni za ulične borbe, prenosi Rojters.

Obje strane predviđaju da će se na ovom mjestu voditi jedna od najvažnijih bitaka od početka rata.

Kremlj je prethodnih dana naredio civilima da izađu iz Hersona jer očekuju ukrajinsku ofanzivu na taj grad. Herson u kojem je bilo 300.000 stanovnika prije rata, ostao je hladan i mračan nakon što su struja i voda isključene u posljednjih dva dana.

11:18h

Dvjesta pedeset sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski operater Ukrenergo saopštio je da se očekuje da će danas u Kijevu i sedam oblasti biti uvedena vanredna isključenja električne energije.

"Na snazi će biti planirane restrikcije, ali osim toga, u pojedinim oblastima može biti vanrednih isključenja, kako bi bilo spriječeno preopterećenje visokonaponske mreže", saopštio je Ukrenergo, javlja Interfaks Ukrajina.

Vanredna isključenja očekuju se u Kijevu, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaškoj, Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti, prenosi Tanjug.

Navodi se da je u tim oblastima najviše oštećena elektromreža usljed napada ruskih snaga.

Ukrenergo je dodao da je za stabilan i uravnotežen rad energetskog sistema potrebno smanjiti potrošnju 30 odsto.

Bonus video: