Kolekcionar poklonio Francuskoj dosad neobjavljene fotografije Hitlera u Parizu iz 1940.

"To su fotografije koje je napravio Hajnrih Hofman, Hitlerov zvanični fotograf od 1924. godine. Fotografije datiraju od 23. juna 1940. godine kad je Hitler bio u Parizu", navela je francuska kulturna ustanova

7892 pregleda 1 komentar(a)
Hitler, Foto: Screenshot/Youtube
Hitler, Foto: Screenshot/Youtube

Britanski kolekcionar poklonio je Nacionalnoj biblioteci Francuske fotografije posjete nacističkog lidera Adolfa Hitlera Parizu poslije njemačke invazije na Francusku 1940. godine, od kojih neke nikada ranije nijesu objavljene u javnosti, saopštila je francuska biblioteka.

Kolekcionar Čarls Čedvik-Hili (82), sam fotograf i izdavač, poklonio je 20 fotografija.

"To su fotografije koje je napravio Hajnrih Hofman, Hitlerov zvanični fotograf od 1924. godine. Fotografije datiraju od 23. juna 1940. godine kad je Hitler bio u Parizu", navela je francuska kulturna ustanova.

Nacionalna biblioteka je dodala da su fotografije od neprocjenjive istorijske vrijednosti, a "svjedoče i o ključnoj ulozi Hofmana kao fotografa i izdavača u gradnji imidža Hitlera kao legende".

Hitler je rano ujutro 23. juna 1940. godine posjetio Pariz. Sletio je na vojni aerodrom Burže kod Pariza i potom posjetio glavni grad Francuske, koji je tada bio napušten. Tog jutra se vratio u Njemačku, a Francusku više nikad nije posjetio.

Bonus video: