Fronteks: Većina ilegalnih ulazaka u EU preko Zapadnog Balkana

Rečeno je da neki migranti lete bez viza u Beograd, glavni grad Srbije, koji nije u EU, a zatim idu prema vanjskoj granici 27-članog bloka

3942 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj ilegalnih ulazaka migranata porastao je na više od 275.000 u razdoblju od januara do oktobra ove godine, saopštila je u ponedjeljak, 14. novembra, granična agencija Evropske unije (EU).

Ta brojka je 73 posto veća nego u isto vrijeme 2021. i najveća od vrhunca zabilježenog 2016., saopšteno je.

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) navela je da se većina ulazaka i dalje događa na ''zapadnobalkanskoj ruti'', gdje je otkriveno preko 128.000 ilegalnih ulazaka.

Migranti na toj ruti uglavnom su iz Burundija, Avganistana i Iraka.

Fronteks je saopštio da se veliki broj prelazaka na području Zapadnog Balkana ''može pripisati opetovanim pokušajima prelaska granice migranata koji su već prisutni'' u tom području, ali i ljudima koji ''zloupotrebljavaju bezvizni režim''.

Rečeno je da neki migranti lete bez viza u Beograd, glavni grad Srbije, koji nije u EU, a zatim idu prema vanjskoj granici 27-članog bloka.

Kao odgovor, Fronteks je u regiju poslao više od 500 policajaca i službenika.

Sveukupno više od 2.300 policajaca i osoblja Fronteksa učestvuje u raznim operativnim aktivnostima na vanjskoj granici EU, saopštila je agencija

''Središnja mediteranska ruta'', s migrantima koji uglavnom pokušavaju doći do Italije, takođe je zabilježila porast neovlašćenih dolazaka od 48 posto, premašivši 79.000 u prvih deset mjeseci 2022., navodi se u saopštenju Fronteksa.

Međutim, migrantska aktivnost je usporena na ''Zapadnomediteranskoj ruti'' i na kopnenoj ruti iz Ukrajine i Bjelorusije.

Članice EU Poljska, Litvanija i Letonija izgradile su zidove na granici s Bjelorusijom kako bi spriječile migrante u pokušaju ilegalnog ulaska.

Bonus video: