Holandski sud: Avion MH17 2014. oboren raketom ruske proizvodnje ispaljenom iz istočne Ukrajine

Putnički avion MH17 letio je na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur kada je oboren iznad Ukrajine - tom prilikom je stradalo 298 putnika i članova posade

4367 pregleda 0 komentar(a)
Ostaci aviona Malezija erlajnsa, Foto: Reuters
Ostaci aviona Malezija erlajnsa, Foto: Reuters

Putnički avion MH17 Malezija erlajnsa oboren je 2014. godine raketom ruske proizvodnje ispaljenom sa polja u istočnoj Ukrajini, saopštio je danas holandski sud koji vodi proces protiv četvorice osumnjičenih za obaranje aviona.

"Sud je mišljenja da je MH17 oboren ispaljivanjem projektila BUK sa farme u blizini Pervomajska, pri čemu su poginula 283 putnika i 15 članova posade", rekao je predsjedavajući sudija Hendrik Stenhuis, a prenosi Rojters.

Holandski sud je naveo i da je Rusija imala ukupnu kontrolu nad separatističkim snagama na istoku Ukrajine u vrijeme kada je avion oboren.

"Od polovine maja 2014. Rusija je imala opštu kontrolu nad takozvanom Narodnom Republikom Donjeckom", rekao je Stenhuis govoreći o regionu gdje je putnički let prikazan 17. jula 2014.

Putnički avion MH17 letio je na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur kada je oboren iznad Ukrajine - tom prilikom je stradalo 298 putnika i članova posade.

Bonus video: