Junker govor Makrona nazvao "vrlo evropskim"

Zbog pipreme izlaska Velike Britanije iz EU, Makron je upozorio evropske zemlje na opasnost od "antiimigrantskog nacionalizma" i "rascjepkavanja"
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2017. 16:54h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je "vrlo evropski" govor koji je danas održao francuski šef države Emanuel Makron na Sorboni, i zahvalio mu za podršku radu institucija EU.

"Vrlo evropski govor mog prijatelja Emanuela Makrona. Evropi je potrebna hrabrost", napisao je Junker na Tviteru i prije nego što je Makron završio govor u kojem je predstavio svoju viziju budućnosti EU.

Junkerov šef kabineta Martin Selmajr takođe je pozdravio govor francuskog predsjednika, slao komentare preko Tvitera dok je govor trajao i napisao da je "rijetko kada Evropa vidjela takvo podudaranje stavova jednog predsjednika Francuske i jednog predsjednika Evropske komisije".

"Neke nijanse svakako, ali takođe jako podudaranje", napisao je on.

Makron je u današnjem govoru nazvao EU isuviše sporom, slabom i neefikasnom i dao niz predloga za njeno oživljavanje i da bi mogla da ostane relevantna u svijetu, uključujući zajednički budžet zemalja zone eura, zajedničku vojsku i uskladjene poreze.

Zbog pipreme izlaska Velike Britanije iz EU, Makron je upozorio evropske zemlje na opasnost od "antiimigrantskog nacionalizma" i "rascjepkavanja" i rekao da je to suprotno principima "zajedničke Evrope", nastale na tragediji svjetskih ratova.

Bonus video: