Tusk: Nema dovoljnog napretka u pregovorima s Londonom

Tusk je rekao da je "oprezno optimističan" kada je u pitanju napredak u pregovorima o uslovima izlaska Velike Britanije iz Evropske unije
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2017. 15:23h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas u Londonu da u pregovorima o Bregzitu još nije ostvaren dovoljan napredak da bi se prešlo u drugu fazu razgovora o budućim odnosima, kako bi željela Velika Britanija.

Tusk je rekao da je "oprezno optimističan" kada je u pitanju napredak u pregovorima o uslovima izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

"Nema dovoljnog napretka još uvijek, ali radićemo na tome", rekao je Tusk posle sastanka s britanskom premijerkom Terezom Mej u njenoj kancelariji u Dauning stritu, dok se u Briselu održava četvrta runda razgovora o Bregzitu.

Tusk je izrazio uvjerenje da je London konačno napustio nerealni pristup izlasku iz EU koji podrazumijeva da ima "i jare i pare".

Velika Britanija želi da razgovara o budućim odnosima s Briselom, ali zvaničnici EU žele da prvo dobiju garancije o velikim finansijskim obavezama Londona prema EU, pravima državljana EU i Velike Britanije posle Bregzita i statusu granice s Irskom.

Mej je u petak predložila dvogodišnji tranzicioni period, nadajući se da će njen predlog da se Velika Britanija pridržava pravila EU i plaća u njen budžet dvije godine posle izlaska u martu 2019. godine ubijediti zvaničnike EU da se razgovora ne samo o uslovima razlaza, već i o budućim trgovinskim i bezbjednosnim odnosima.

Bonus video: