Češko predsjedništvo u Savjetu EU relativno zadovoljni napretkom Mađarske u vladavini prava

Ukoliko izvještaj EK bude pozitivan, Komisija će deblokirati milijarde eura sredstava za Mađarsku

3407 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Češko predsjedništvo u Savjetu Evropske unije (EU) relativno je zadovoljno napretekom Mađarske u poštovanju evropskih vrijednosti, ali su neke države članice i dalje zabrinute, izjavio je češki ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek.

Na današnjem sastanku Savjeta EU na nivou ministara za evropska pitanja, jedna od glavnih tema je bilo poštovanje vladavine prava u Mađarskoj i odluka Unije od januara 2021. o uslovljavanju isplate ukoliko se utvrdi da zemlje članice krše vladavinu prava.

"Proteklih mjeseci došlo je do važnih pomaka u različitim pitanjima koja su pokrenuta u obrazloženom predlogu parlamenta”, kazao je Bek, prenosi Rojters.

On je naveo da je Mađarska predstavila listu reformi koje se sprovode ili bi uskoro trebalo da budu sprovedene i odgovorila na pitanja ministara o detaljima tih reformi.

Kako je najavljeno, Evropska komisija će uskoro da objavi svoj novi izveštaj o Mađarskoj u nadi da će ta država da primijeni odlučne i efikasne reforme.

Ukoliko taj izvještaj bude pozitivan, Komisija će deblokirati milijarde eura sredstava za Mađarsku.

Vlada premijera Mađarske Viktora Orbana prethodno je obećala 17 reformi kako bi poboljšala svoj okvir za borbu protiv korupcije, ali ostaju pitanja u vezi sa implementacijom i kakav će biti dugoročni efekat tih promjena.

Bonus video: