Procvat vojne industrije istočne Evrope

Države regiona, koje mogu da proizvode i servisiraju i oružje iz sovjetske ere i NATO standarda, nadaju se da će pronaći nova tržišta dok rastu troškovi za odbranu

13307 pregleda 1 komentar(a)
Iz poljske fabrike PGZ u Radomu, Foto: Rojters
Iz poljske fabrike PGZ u Radomu, Foto: Rojters

Istočnoevropska vojna industrija proizvodi oružje, artiljerijske granate i vojne zalihe tempom koji nije viđen od Hladnog rata, dok vlade tog regiona predvode napore da pomognu Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Saveznici snabdijevaju Kijev oružjem i vojnom opremom otkad je Rusija napala svog susjeda 24. februara, što je ispraznilo njihove zalihe.

Evropski proizvođači oružja su prošlog mjeseca pozvali Evropsku uniju da pomogne u koordinaciji nabavke oružja zbog dramatičnog povećanja potražnje.

SAD i Britanija su poslale najviše direktne vojne pomoći Ukrajini između 24. januara i 3. oktobra, pokazuju podaci Kil instituta za svjetsku ekonomiju. Poljska je na trećem mjestu, a Češka Republika na devetom.

Neke bivše države Varšavskog pakta, koje su i dalje obazrive prema Rusiji, pomoć Ukrajini vide kao pitanje regionalne bezbjednosti. Međutim, više od deset vlada i zvaničnika kompanija i analitičara koju su govorili za agenciju Rojters, kazali su da rat je rat u Ukrajini takođe otvorio nove mogućnosti za vojnu industriju regiona.

"Imajući u vidu realnosti tekućeg rata u Ukrajini i vidljivi stav mnogih država sa ciljem povećanja potrošnje u oblasti budžeta za odbranu, postoji realna šansa za izlazak na nova tržišta i povećanje prihoda od izvoza narednih godina," rekao je Sebastijan Hvalek, izvršni direktor poljskog PGZ-a.

Mihal Kovalčik, direktor prodaje u PGZ, predstavlja modularnu automatsku pušku GROT C16 FB-M1
Mihal Kovalčik, direktor prodaje u PGZ, predstavlja modularnu automatsku pušku GROT C16 FB-M1 foto: Reuters

Državni PGZ (Polska Grupa Zbrojna) kontroliše više od 50 kompanija koje proizvode oružje i municiju - od oklopnih transportera do sistema bespilotnog vazduhoplovstva - i ima udio u desetinama drugih, navodi Rojters.

Sada ima u planu da tokom naredne decenije investira do osam milijardi zlota (1,8 milijardi dolara), i više nego udvostruči cilj od prije rata, izjavio je Hvalek za Rojters. To obuhvata nova postrojenja koja će iz bezbjednosnih razloga biti smještena dalje od granice sa Bjelorusijom, saveznikom Rusije.

I drugi proizvođači povećavaju kapacitete i žure da angažuju radnike, saopštile su kompanije i zvaničnici vlada Poljske, Slovačke i Češke Republike.

Odmah nakon početka ruske invazije, istočnoevropske vojske i proizvođači su počeli da prazne skladišta oružja i municije iz sovjetskog doba, dok je Ukrajina čekala opremu NATO standarda sa Zapada, piše Rojters. Kako su se te zalihe smanjivale, proizvođači oružja su povećali proizvodnju i starije i moderne opreme kako bi se nastavio protok isporuka.

Hvalek je rekao da PGZ planira da 2023. proizvede hiljadu prenosivih sistema protivvazdušne odbrane "Piorun" - ne sve za Ukrajinu - u poređenju sa 600 2022. godine i 300 do 350 prethodnih godina.

Ta kompanija, za koju je rekao da je Ukrajini poslala i artiljerijske i minobacačke sisteme, haubice, pancire, malokalibarsko oružje i municiju, vjerovatno će premašiti predratni cilj prihoda za 2022. od 6,74 milijardi zlota.

Kompanije i zvaničnici koji su govorili za Rojters nisu htjeli da otkriju konkretne detalje vojnih zaliha za Ukrajinu, a neki su tražili da ostanu anonimni iz bezbjednosnih i komercijalnih razloga.

PGZ kontroliše više od 50 kompanija koje proizvode oružje i municiju
PGZ kontroliše više od 50 kompanija koje proizvode oružje i municijufoto: Reuters

Rojters piše da istočnoevropska vojna industrija datira iz 19. vijeka, kada je češka fabrika "Emil Škoda" počela da proizvodi oružje za Austrougarsku. Dodaje da su za vrijeme komunizma, velike fabrike u Čehoslovačkoj, drugom po veličini proizvođaču oružja u Varšavskom paktu, u Poljskoj i drugdje u regionu, zapošljavale ljude, proizvodeći oružje za hladnoratovske sukobe koje je Rusija raspirivala širom svijeta.

"Češka Republika je bila jedna od vodećih izvoznika oružja i mi imamo osoblje, materijalnu bazu i proizvodne linije koji su potrebni za povećanje kapaciteta," rekao je njen ambasador u NATO Jakub Landovski.

"To je velika šansa za Čehe da povećavaju proizvodnju onoga što nam je potrebno nakon što smo Ukrajincima dali stare zalihe is sovjetske ere. To može pokazati drugim zemljama da možemo biti pouzdan partner u vojnoj industriji."

Raspad Sovjetskog Saveza 1991. i širenje NATO na raj region podstakli su kompanije da se modernizuju, ali "one i dalje mogu da brzo proizvedu stvari poput municije koja odgovara sovjetskim sistemima," rekao je Simon Vezeman iz Stokholmskog instituta za međunarodni mir.

Ukrajini je poslata i artiljerijska municija "istočnog" kalibra, poput municije za haubice 152 mm i rakete kalibra 122 mm koje nisu proizvele zapadne kompanije, saopštili su zvaničnici i kompanije. Oni su kazali da je Ukrajina dobila oružje i opremu preko donacija od vlada i direktnih komercijalnih ugovora između Kijeva i proizvođača.

poland
foto: Reuters

"Istočnoevropske države u velikoj mjeri podržavaju Ukrajinu," rekao je Kristof Trebeš, profesor na Institutu Kil. "To je istovremeno šansa za njih da unaprijede svoju industriju vojne proizvodnje."

Ukrajina je od čeških kompanija dobila oružje i opremu u vrijednosti od skoro 50 milijardi kruna (2,1 milijardu dolara), a oko 95 odsto su bile komercijalne isporuke, izjavio je za Rojters zamjenik češkog ministra odbrane Tomaš Kopečni. On je dodao da će češki izvoz oružja ove godine biti najveći od 1989, pri čemu mnoge kompanije iz tog sektora jačaju radnu snagu i kapacitet.

"Za češku vojnu industriju, sukob u Ukrajini i pomoć koju pruža, doveli su do povećanja koje nismo vidjeli u posljednjih 30 godina", rekao je Kopečni.

David Hac, izvršni direktor češke STV grupe, predstavio je Rojtersu planove za dodavanje novih linija za proizvodnju municije malog kalibra, i dodao da razmatra širenje kapaciteta velikog kalibra. Ta kompanija pokušava da privuče radnike iz automobilske industrije, gdje je proizvodnja usporila.

Vojna prodaja je pomogla "Čehoslovačkoj grupi", u čijem vlasništvu su i kompanije "Excalibur Army", "Tatra Trucks" i "Tatra Defence", da skoro udvostruči prihode u prvom polugodištu u odnosu na godinu ranije, na 13,8 milijardi kruna.

"Više od dobrog biznisa"

"Čehoslovačka grupa" povećava proizvodnju muncije 155 mm NATO i 152 mm istočnog kalibra i obnavlja borbena vozila pješadije i tenkove T-72 iz sovjetske ere, rekao je portparol Andrej Cirtek za Rojters.

On je rekao da je slanje zaliha Ukrajini više od dobrog biznisa.

"Nakon što je počela ruska agresija, naše isporuke za ukrajinsku vojsku su se višestruko povećale," rekao je Čirtek.

"Većina češkog stanovništva se još sjeća vremena ruske okupacije naše zemlje prije 1990. i ne želimo da se ruske trupe približe našim granicama."

Bonus video: