Barselona zatvara ulice za automobile kako bi djeca biciklima išla u škole

Projekat koji predvode građani, uz podršku Gradskog vijeća Barselone, počeo je u martu 2021. jednom rutom u naselju Sarija, a sada ima 15 ruta i inspirisao je slične šeme u škotskom Glazgovu i Portlandu u Sjedinjenim Američkim Državama

4984 pregleda 3 komentar(a)
Jedna od ruta kojom djeca idu u školu, Foto: Reuters
Jedna od ruta kojom djeca idu u školu, Foto: Reuters

Zabavno je, zeleno i iz dana u dan postaje sve popularnije u Barseloni, piše Rojters.

Takozvani "biciklistički autobus" u prijestonici Katalonije, ili "bicibus" - kako lokalni stanovnici nazivaju ovu šemu - omogućava stotinama djece da bezbjedno u koloni voze bicikl do škole, zauzimajući čitave ulice u drugom po veličini gradu u Španiji.

Ukratko - djeca i roditelji volonteri biciklima idu do škole ulicama koje su zatvorene za automobile.

Projekat koji predvode građani, uz podršku Gradskog vijeća Barselone, počeo je u martu 2021. jednom rutom u naselju Sarija, a sada ima 15 ruta i inspirisao je slične šeme u škotskom Glazgovu i Portlandu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osmogodišnja Lena Ćirinaks svakog petka se pridružuje jednoj ruti, zajedno sa svojim ocem, jednim od volontera koji se staraju da djeca budu bezbjedna na putu.

"Ona se zbog toga budu srećna, a ja bih mogao to da iskoristim kao izgovor svakog dana da ona skoči iz kreveta", rekao je Pablo Ćirinaks.

Ruta počinje u 8.30 ujutro i pokriva 2,5 kilometara, koje djeca i roditelji-volonteri pređu za 25 minuta. Na putu od ponedjeljka do petka ostavljaju djecu u tri škole.

Bezbjednost na putu osim roditeja obezbjeđuje i pratnja policije Barselone.

Organizatori procjenjuju da se više od 700 ljudi pridružilo različitim rutama tokom školske 2020/21. godine, što znači oko 15.000 putovanja do različitih škola u Barseloni tokom tog vremena.

Barselona
foto: Reuters

Projekat biciklističkih autobusa takođe ima za cilj da podstakne dugoročne navike održivog prevoza među korisnicima", rekao je Đordi Hani-Roses, urbanista i viši istraživač na Institutu za nauku o životnoj sredini i tehnologiju na Autonomnom univerzitetu u Barseloni.

Kaže da očekuju da će djeca koja učestvuju u "bicibusu" vjerovatnije i kasnije voziti bicikla, imati bolje biciklističke navike, održivije navike prevoza, a smatra i da će promijeniti i obrasce putovanja svojih porodica.

Bonus video: