Španija donosi novi kodeks za sprječavanje seksizma u oglasima za dječije igračke

Izbjegavaće se povezivanje igračaka i uloga, kao što su briga, rad u kući ili ljepota sa djevojčicama, i akcije, fizičke aktivnosti ili tehnologije sa dječacima

5150 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Španija je saopštila da donosi novi etički kodeks kako bi spriječila proizvođače igračaka da koriste seksističke stereotipe kao što je reklamiranje lutki za djevojčice i akcionih figura za dječake na početku božićne sezone.

U saopštenju vlade se navodi da novi "samoregulatorni" kodeks koji stupa na snagu sjutra podstiče kompanije da se oglašavaju reklamama koje stvaraju sliku pluralizma i jednakosti, bez stereotipa.

"Karakterizacija devojčica sa seksualnim konotacijama biće zabranjena i izbjegavaće se ekskluzivno povezivanje igračaka i uloga, kao što su briga, rad u kući ili ljepota sa djevojčicama, i akcije, fizičke aktivnosti ili tehnologije sa dječacima", navodi se u saopštenju.

Ideja je da kompanije više ne koriste boje poput plave ili roze za označavanje proizvoda namjenjenih dječacima ili djevojčicama, saopštila je vlada.

Kodeks slijedi sporazum ministarstva za zaštitu potrošača, proizvođača igračaka i reklamnih kompanija potpisan u aprilu.

Kodeks je usmjeren na oglašavanje namijenjeno djeci mlađoj od 15 godina, a posebno djeci mlađoj od sedam godina.

Bonus video: