Holodomor proglašen za genocid

Njemački parlament proglasio je genocidom glad u Ukrajini tokom 1930-ih godina za vrijeme Staljina, u trenutku kada Ukrajina optužuje Rusiju da koristi sličnu taktiku

13677 pregleda 9 komentar(a)
Spomenik žrtvama Holodomora u Kijevu, Foto: Reuters
Spomenik žrtvama Holodomora u Kijevu, Foto: Reuters

Njemački poslanici su danas usvojili rezoluciju kojem je izgladnjivanje miliona Ukrajinaca za vrijeme sovjetskog lidera Josifa Staljina proglašeno za genocid.

U rezoluciji se kaže da Holodomor, kako je poznat u Ukrajini, predstavlja "zločin protiv čovječnosti", prenio je Dojče vele.

"Političko rukovodstvo Sovjetskog Saveza pod Josifom Staljinom bilo je odgovorno za njih".

Sve tri stranke vladajuće koalicije kancelara Olafa Šolca, Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate, kao i glavne opozicione Hrišćanske demokrate (CDU) i njihovi saveznici konzervativna Hrišćansko-socijalna unija (CSU), glasali su za rezoluciju u Bundestagu.

Poslanik Zelenih Robin Vagener izjavio je u parlamentu da su "ubistva izgladnjivanjem takođe imala za cilj političku represiju nad ukrajinskim nacionalnim identitetom, ukrajinskom kulturom i jezikom".

On je doado da su paralele sa sadašnjim trenutkom očigledne, što su ocijenili i drugi govornici.

"Trenutni ruski rat agresije protiv Ukrajine je u skladu sa tom istorijskom tradicijom", rekao je poslanik CDU Folker Ulrih.

Bonus video: