Napadi ruskih snaga na istok, jug i sjever Ukrajine, na Crnom moru vojska te zemlje rasporedila krstareće rakete

- MO Velike Britanije: Rusija vjerovatno planira da osviji Bahmut u Donjeckoj oblasti

- Humenijuk: Rusija ima 18 ratnih brodova na borbenom dežurstvu u Crnom moru

21261 pregleda 10 komentar(a)
Nakon jednog od nedavnih granatiranja Donjecka, Foto: Reuters
Nakon jednog od nedavnih granatiranja Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2022. 22:33h
Završeno
21:18h

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin optužio je Rusiju za "namjernu okrutnost" u ratu u Ukrajini, rekavši da je Moskva namjerno gađala civile.

"Iza ruskih napada su ostala mrtva djeca, škole su razorene, a bolnice srušene", rekao je on, a prenosi Rojters.

18:26h

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je danas saopštio da su od juče ruske snage ispalile pet projektila, izvele 27 napada iz vazduha i 44 artijerijska napada na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa Kabineta predsjednika Ukrajine, rekao je da je u napadima poginu jedan civil, a četiri su ranjena u regionu Donjecka, na istoku Ukrajine.

U provinciji Herson na jugu Ukrajine, čiji su istoimeni glavni grad oslobodile ukrajinske snage prije tri nedjelje poslije povlačenja Rusije, guverner Jaroslav Januškevič je rekao da će se privremeno nastaviti evakuacija civila zaglavljenih na teritoriji koju drži Rusija preko rijeke Dnjepar.

Ruske snage su se prošlog mjeseca povukle na istočnu obalu te rijeke. Januškevič je rekao da će biti ukinuta zabrana prelaska rijeke danju u trajanju od tri dana za građane Ukrajine koji "nijesu imali vremena da napuste privremeno okupiranu teritoriju". U njegovom saopštenju se navodi "moguće intenziviranje neprijateljstava u ovoj oblasti".

Herson je jedan od četiri regiona koje je Rusija nezakonito anektirala u septembru, a njen predsjednik Vladimir Putin obećao da će ih braniti kao rusku teritoriju.

Izmjena: 21:22h
15:44h
15:30h

Rusija vjerovatno planira da grad Bahmut u Donjeckoj oblasti opkoli taktičkim napredovanjem na sjeveru i jugu, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Rojters..

Zauzimanje grada imalo bi ograničenu operativnu vrijednost, ali bi potencijalno moglo da otvori mogućnost Rusiji da ugrozi Kramatorsk i Slavjansk, dodalo je Ministarstvo u dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka.

15:27h

Ukrajinska vojska saopštila je da Rusija u Crnom moru raspoređuje 24 krstareće rakete "Kalibr".

"Rakete su spremne za upotrebu za još jedan napad velikih razmjera na Ukrajinu"m rekla je Natalija Humenjuk, portparol južne vojne komande Ukrajine, a prenosi Kijev Independent.

Prema Humenijuk, Rusija ima 18 ratnih brodova na borbenom dežurstvu u Crnom moru.

15:27h

Ruske snage izvele su napade na osam ukrajinskih regiona na istoku, jugu i sjeveru zemlje, koristeći artiljeriju i rakete za napade na stambena područja, saopštili su ukrajinski zvaničnici, a prenosi Kijev Independent.

15:26h

Dvjesta osamdeset treći dan je rata u Ukrajini - šta se dešavalo juče provjerite OVDJE.

Bonus video: