Ruski opozicionar Ilija Jašin osuđen na osam i po godina zatvora

Poslije početka vojne operacije u Ukrajini ruske vlasti su ojačale pravni arsenal radi obuzdavanja kritičnih glasova. Uvedeno je novo krivično delo širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci

2314 pregleda 3 komentar(a)
Jašin, Foto: Reuters
Jašin, Foto: Reuters

Sud u Moskvi osudio je na osam i po godina zatvora opozicionara Iliju Jašina zbog kritikovanja vojne ofanzive protiv Ukrajine, prenosi agencija Frans pres.

Opozicionar je proglašen krivim za "širenje lažnih informacija" o vojsci i za osudu "ubistva civila" u ukrajinskom gradu Buči, kod Kijeva, gde je Rusija optužena za zločine, što je ona negirala.

Tridesetdevetogodišnji Jašin, je sa smjehom primio danas izrečenu presudu.

Jašin, bivši odbornik za okrug Krasnoselski, uhapšen je u junu a suđeno mu je zato što je u izjavi prenijetoj uživo preko Jutjuba osudio "ubistvo civila" u ukrajinskom gradu Buči.

Hapšenje ga nije spriječilo da nastavi da kritikuje vlasti i osuđuje vojnu intervenciju u Ukrajini.

Poslije početka vojne operacije u Ukrajini ruske vlasti su ojačale pravni arsenal radi obuzdavanja kritičnih glasova. Uvedeno je novo krivično delo širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Više osoba već je osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne na osnovu tog novog zakona pošto su proglašene krivim za objavljivanje "lažnih informacija" ili za "diskreditovanja" vojske.

Bonus video: