Meteorski uspon i nagli pad Eve Kaili

Uzdrmani jednim od najvećih korupcionaških skandala posljednjih godina, evropski poslanici juče su smijenili Kailijevu sa funkcije potpredsjednice EP, a pojedini su zatražili njenu ostavku na funkciju poslanice

28068 pregleda 14 komentar(a)
Eva Kaili u Evropskom parlamentu 7. decembra, Foto: Rojters
Eva Kaili u Evropskom parlamentu 7. decembra, Foto: Rojters

Poslanica Evropskog parlamenta Eva Kaili je prošlog ponedjeljka predstavila novi istraživački centar za promovisanje blokčejn tehnologije u Evropskoj uniji. Vodeći eksperti i zvaničnici iz institucija EU i grčke vlade prisustvovali su događaju, uključujući i predsjednicu EP, Robertu Metsolu.

”Posjećenost je bila ogromna”, ponosno je na Tviteru objavila Kailijeva uz nekoliko fotografija sa događaja.

Nedjelju dana kasnije ova 44-godišnjakinja optužena je za korupciju i izbačena iz grčke partije koju je predstavljala kao i iz grupe Socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu.

Ali bin Samik al Mari, katarski ministar rada sa Evom Kaili tokom sastanka u kataru 31. oktobra 2022.
Ali bin Samik al Mari, katarski ministar rada sa Evom Kaili tokom sastanka u kataru 31. oktobra 2022.foto: REUTERS

Karijera Eve Kaili imala je meteorski uspon od studentskog aktivizma u Grčkoj do najviših instanci evropskog zakonodavstva, ali se sada suočava sa jednako vrtoglavim padom nakon njenog hapšenja u okviru istrage o korupciji koja obuhvata i Katar.

Nakon što je postala jedna od 14 potpredsjednika Evropskog parlamenta, ova 44-godišnjakinja je sada među četiri osobe uhapšene u nedjelju u Belgiji i optužene da ih je Katar zasipao gotovinom i poklonima kako bi uticao na njihove odluke.

Kailijeva, koja je prošlog mjeseca u Evropskom parlamentu branila zemlju domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu od onih koji pokušavaju da “maltretiraju” Dohu zbog ophođenja prema migrantskim radnicima, odbacuje optužbe.

Katar takođe odbacuje optužbe, prenosi Rojters.

Međutim, uzdrmani korupcionaškim skandalom koji mnogi smatraju najvećim posljednjih decenija, evropski poslanici juče su smijenili Kailijevu sa funkcije potpredsjednice EP. Pojedine kolege su kazale da ona treba da podnese ostavku i na funkciju poslanice, dok ju je je grčka socijalistička partija PASOK isključila iz svojih redova.

Eva Kaili
Eva Kailifoto: REUTERS

Arhitektica po struci i bivša televizijska prezenterka, Kailijeva je među grupom mladih grčkih političara koji su se pojavili tokom iscrpljujuće grčke dužničke krize 2010. do 2015. godine.

Mada je Grčka u tri navrata obezbijedila međunarodnu pomoć, Atina se redovno sukobljavala sa drugim EU prijestonicama, transformišući grčku politiku i stvarajući okruženje u kojem su napredovali Kailijeva i drugi koji su dovodili u pitanje postupke veteranskih političara.

Kailijeva je bila studentska aktivistkinja na univerzitetu, a već sa 24 godine bila je odbornica u Solunu. Zatim je provela tri godine kao televizijska prezenterka za grčki kanal MEGA TV prije nego što je izabrana za parlament 2007. Sa 29 godina bila je najmlađa poslanica PASOK-a koja je izabrana u grčki parlament.

”Politiko” podsjeća da se Kailijeva istakla nakon nekoliko smjelih poteza kojima su se protivile njene partijske kolege, poput onog kada je odbijala da podrži socijalistu premijera Jorgosa Papandreua u ključnom glasanju o povjerenju u jeku grčke finansijske krize 2011. Kailijeva se kasnije predomislila i Papandreu je preživio glasanje.

Budući da je jedna od rijetkih Grkinja na visokoj evropskoj poziciji, Kailijeva je uživala u velikoj podršci lokalnih medija, koji su objavljivali duge članke o njenom glamuroznom stilu života.

Redovno je fotografisana sa grčko-ruskim milijarderom i medijskim tajkunom Ivanom Savidisom u Solunu u popularnim noćnim klubovima. Takođe je, kako prenosi portal “Politiko” svojevremeno tvrdila da su njenog djeda ubili komunisti, što se kasnije ispostavilo potpuno netačno. Nikada se nije izvinila, niti su je grčki mediji ikada prozvali zbog toga.

”Uvijek je bila ambiciozna”, kazao je za Rojters bivši zvaničnik PASOK-a koji je poznavao Kailijevu i njenu porodicu od studentskih dana u Solunu. “Pozicija potpredsjednice joj je pristajala kao rukavica”, kazao je taj zvaničnik.

Na parlamentarnom zasjedanju 21. novembra u diskusiji o stanju ljudskih prava u vezi sa Svjetskim prvenstvom, branila je Katar, koji se suočio sa snažnim kritikama aktivista za ljudska prava oko postupanja prema migrantskim radnicima tokom priprema događaja.

Kailijeva, koja je posjetila Kuvajt i Katar krajem oktobra i početkom novembra, kazala je da Katar “uvodi prava radnika... i minimalnu platu uprkos svim izazovima”. Dodala je: “Oni su se svojevoljno posvetili viziji, otvorili su se prema svijetu. Ipak, ovdje neki pozivaju na njihovu diskriminaciju. Maltretiraju njih i svakoga ko razgovara ili djeluje optužuju za korupciju”.

Tri dana kasnije, Evropski parlament je odobrio rezoluciju u kojoj poziva Fifu da pomogne u obeštećenju porodica migranata koji su preminuli i radnika čija su prava uskraćena.

Takođe u novembru potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas objavio je fotografiju sa Kailijevom u Abu Dabiju. Šinasa, komesara iz Grčke, posljednjih mjeseci kritikovali su evropski poslanici zbog tvitova o Kataru. On je u jednom nedavnom tvitu pohvalio Katar zbog “značajnog i opipljivog napretka u reformi rada”.

Kailin 35-godišnji partner Frančesko Đorđi, asistent jednog italijanskog poslanika i osnivač nevladine organizacije “Borba protiv nekažnjivosti, takođe je uhapšen i optužen za korupciju. Imovina para, zajedno sa imovinom Kailine porodice u Grčkoj je zamrznuta.

”Politiko” navodi da niko nije mogao predvidjeti ovakav pad jednog od najglamuroznijih parova u Evropskom parlamentu, koji je bio na vrhuncu karijera.

Odgovarajući na optužbe sa kojima se sada suočava u Belgiji, Kailin advokat u Grčkoj Mihalis Dimitrakopulos, kazao je za Open TV: “Njena pozicija je da je nevina, to vam mogu reći”. “Ona nema nikakve veze sa finansiranjem iz Katara, nikakve, jasno i nedvosmisleno”, dodao je on.

Bonus video: