Imamoglu osuđen na kaznu zatvora i zabranu političkog djelovanja

Uoči presude njegove pristalice skandirale "Istina, zakon, pravda"

13695 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2022. 17:22h

Turski sud je u srijedu osudio gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, popularnog rivala predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, na više od dvije godine zatvora i izrekao mu političku zabranu zbog vrijeđanja javnih zvaničnika.

Imamoglu ima parvo na žalbu na presudu.

Presuda je donijeta samo šest mjeseci prije zakazanih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima je gradonačelnik Istanbula važio za jakog protivnika Erdoganu.

Uoči presude, nekoliko hiljada Imamogluovih pristalica okupilo se ispred sjedišta opštine na evropskoj strani grada nakon što ih je Imamoglu pozvao na Tviteru da se okupe.

"Istina, zakon, pravda", skandirali su.

Glavni opozicioni predsjednički kandidat još nije izabran.

Imamoglu, iz opozicione Republikanske narodne partije (CHP), se našao na sudu zbog govora nakon lokalnih izbora u Istanbulu 2019. kada je rekao da su oni koji su poništili glasanje "budale". Optužba je predviđala maksimalnu kaznu zatvora do četiri godine.

Imamoglu je tijesno pobijedio na opštinskim izborima u martu 2019. godine, ostavivši iza sebe kandidata iz Erdoganove vladajuće AK partije.

Nakon što su ti rezultati poništeni, odnio je ubjedljivu pobjedu na ponovnom glasanju. Njegovom pobjedom okončana je 25-godišnja vladavina AKP i njenih prethodnika u najvećem gradu Turske.

Smatra se da ishod izbora 2023. zavisi od sposobnosti CHP i drugih u opoziciji da udruže snage oko jednog kandidata kako bi se suprotstavili Erdoanu i AKP-u, koji vlada Turskom već dvije decenije.

Zatvorska kazna ili politička zabrana trebalo bi da budu potvrđeni na apelacionim sudovima, što bi potencijalno moglo produžiti slučaj nakon izbora do juna 2023.

Kritičari kažu da se turski sudovi povinuju Erdoganovoj volji, dok Vlada odbacuje takve optužbe navodeći da je sudstvo nezavisno.

Bonus video: