Cijene skočile u nebo zbog navale Rusa

Rusi su pretekli Irance kao najveći inostrani kupci kuća u Turskoj i trgovali su 11.334 nekretnine širom zemlje u prvih 10 mjeseci ove godine

22302 pregleda 16 komentar(a)
Anželika sa prijateljicom Ruskinjom, agentom za prodaju nekretnina, u svom stanu u Antaliji, Foto: Rojters
Anželika sa prijateljicom Ruskinjom, agentom za prodaju nekretnina, u svom stanu u Antaliji, Foto: Rojters

Anželika je jedna od mnogih ruskih državljana koji su se preselili u tursko odmaralište Antalija nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je njihov dolazak doveo do porasta cijena nekretnina i stanarine. To je podstaklo lokalno stanovništvo da zatraži zabranu pristupa stranaca tržištu nekretnina.

Oko 13.000 ljudi u ovom mediteranskom gradu je potpisalo peticiju od prošlog mjeseca, piše Rojters. Oni strahuju da veliki priliv stranaca - Ukrajinaca, Rusa i ostalih - znači da mnogi Turci više ne mogu priuštiti da žive tamo.

"Malo je tužno to što nismo poželjni ovdje, a ne možemo da se vratimo u rodnu zemlju", rekla je Anželika, koja je vodila posao u prodavnici namještaja u Moskvi prije nego što se u aprilu sa suprugom i dvoje djece preselila u Antaliju.

"Vjerujem da stranci koji dolaze ovdje mogu dati veliki doprinos Antaliji", odgovorila je na pitanje o peticiji. "Nismo došli ovdje iz zadovoljstva, bili smo primorani da dođemo i da ostavimo za sobom svoj život i dom".

Antalija je odavno popularna destinacija za Ruse
Antalija je odavno popularna destinacija za Ruse foto: Reuters

Rojters navod da je Turska jedna od malobrojnih obližnjih država koje su još otvorene za ruske posjetioce i investicije otkad je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Dodaje da se ruski jezik često čuje u Istanbulu i Antaliji, koje su odavno popularne turističke destinacije za Ruse.

Anželika (40) je rekla da je platila 16.000 lira (805 eura) kirije za stan, dok komšije kažu da se on izdavao za pet do šest hiljada lira samo nekoliko mjeseci prije nego što ga je uzela.

Rusi uveliko kupuju nekretnine u Turskoj da bi zaštitili novac od sankcija Zapada

U peticiji, koju je do sada potpisala 13.571 osoba na sajtu change.org, navodi se da je velika migracija u Antaliju dovela do naglog porasta cijena stanova i da su oni postali nepriuštivi za studente i druge lokalne građane.

Tokom deset mjeseci do oktobra, 16.779 kuća je prodato strancima u Antaliji, što je porast od 94 procenta u odnosu na godinu ranije, pokazuju zvanični podaci. Prodaja je naročito porasla nakon rata u Ukrajini.

Rusi su pretekli Irance kao najveći inostrani kupci kuća u Turskoj i trgovali su 11.334 nekretnine širom zemlje u prvih 10 mjeseci ove godine, ili petinu od ukupne strane trgovine. Onima koji plate 400.000 dolara ili više dodjeljuje se tursko državljanstvo.

Oglasi za prodaju i rentiranje u Antaliji
Oglasi za prodaju i rentiranje u Antalijifoto: Reuters

U nastojanju da ravnomjernije rasporedi strane dolaske, vlada je zabranila dalje prijavljivanje adrese u 10 naselja u Antaliji.

Jedan od potpisnika peticije, Mert Aslan (27) kazao je da je cijena stana koji je njegova porodica htjela da kupi za godinu skočila sa 475 hiljada lira na 3,5 miliona lira.

"Trebalo bi reguilisati tržište nekretnina. Priliv Rusa i Ukrajinaca nas je doveo u tešku situaciju. Mislim da je predstavljanje njihovog dolaska kao ekonomski oporavak manipulacija", rekao je.

Poskupljenje troškova stanarine u Turskoj dodatno je pogoršano ukupnom inflacijom, koja je sada blizu 85 odsto na godišnjem nivou.

Tuska kritukuje invaziju na Ukrajinu, ali se protivi sankcijama UN protiv Rusije i ostavila je otvoren vazdušni prostor za svog crnomorskog susjeda.

Rusi uveliko kupuju nekretnine u Turskoj da bi zaštitili novac od sankcija Zapada, uključujući sredstva na kreditnim karticama, prema podacima kompanija za nekretnine.

Demografska promjena vidljiva

Potpisnici peticije u Antaliji kažu da je kirija skočila skoro 400 odsto u posljednje dvije godine i da je, kao posljedica rata, svaki četvrti stanovnik centralnog priobalnog distrikta Konjalti sada stranac. Rojters piše da nije mogao da potvrdi te cifre.

Juksel Nezih Toreli, koji upravlja kompleksom od 229 stanova u Konjaltiju, kaže da je demografska promjena vidljiva, između ostalog po luksuznim vozilima kojih je njegov parking sada pun.

Neki preduzimljivi Turci su iskoristili ovaj trend.

Emirhan je rekao Rojtersu da je pronašao način da profitira od porasta cijena izdavanjem svog stana strancima za oko 45.000 lira mjesečno i da živi u svom kombiju.

Bonus video: