Varadkar ponovo premijer Irske prema dogovoru rotacije sa nekada zakletim rivalima

Koalicioni sporazum iz 2020 - koji je uključivao manju Zelenu stranku - prvi put je ujedinio Martinovu Fijanu Fejl (republikanska stranka) i Varadkarovu Fine Gael (liberalno-konzervativna), koje su dominantne irske stranke desnog centra i koje su predvodile svaku vladu od nezavisnosti prije jednog vijeka

5471 pregleda 0 komentar(a)
Varadkar, Foto: Shutterstock
Varadkar, Foto: Shutterstock

Leo Varadkar danas je drugi put izabran za premijera Irske, preuzimajući dužnost od Majkla Martina prema dogovoru rotacije koji su sklopile njihove dvije stranke u koalicionom dogovoru iz 2020.

Rojters navodi da su te dvije stranke nekada bile zakleti rivali.

Varadkar, koji je ranije bio premijer od 2017. do 2020, obećao je da će ubrzati vladine planove da se uhvati u koštac sa višegodišnjom stambenom krizom. "Imamo mnogo problema i neke od njih moramo da riješimo sada, inače ćemo izdati sadašnju generaciju i generaciju koja dolazi poslije nas. Naročito mislim na stanovanje i na to kako moramo da damo sve od sebe da skrenemo iz ugla rastućeg beskućništva i pada vlasništva nad kućama. Moramo da ubrzamo naš plan", rekao je Varadkar u parlamentu.

Koalicioni sporazum iz 2020 - koji je uključivao manju Zelenu stranku - prvi put je ujedinio Martinovu Fijanu Fejl (republikanska stranka) i Varadkarovu Fine Gael (liberalno-konzervativna), koje su dominantne irske stranke desnog centra i koje su predvodile svaku vladu od nezavisnosti prije jednog vijeka.

Ministar finansija Paskal Donoho i ministar javne potrošnje Majkl Mekgrat takođe će zamijeniti uloge u okviru sporazuma, dok se očekuje da će Martin, koji će postati zamjenik premijera, takođe biti imenovan za ministra vanjskih poslova.

Varadkar je nagovestio da će napraviti vrlo malo drugih promena kada imenuje svoj kabinet oko 17:00 GMT.

On se takođe vraća na još jedno poznato pitanje, dugogodišnji spor između Britanije i Evropske unije o trgovinskim pravilima posle Bregzita za Severnu Irsku, britansku provinciju sa dugom otvorenom granicom sa Irskom, državom članicom EU, ali ankete pokazuju da će pristupačnost stambenog prostora ponovo dominiraju njegovim mandatom.

S obzirom na to da su cijene kuća, a posebno zakupnine na rekordnom nivou i da i dalje brzo rastu, nedavni podaci sugerišu da bi neuhvatljivo naglo povećanje ponude stambenih objekata moglo da se preokrene sljedeće godine.

„Teachta (zamenik) Martin je u svom govoru tvrdio da je ova vlada uspešna. Pa, mi ostali mora da živimo u veoma različitoj Irskoj od vas“, rekla je liderka Šin Fejna Meri Lu Mekdonald, čija je stranka vodila istraživanja javnog mnjenja za oko 10 procentnih poena više od godinu dana.

„Živimo u Irskoj gde se hitna situacija sa stambenim zgradama pogoršala i gde se domaćinstva muče da prežive. Ovo sigurno ne možete računati kao uspeh.“

Bonus video: