Orban poziva na raspuštanje Evropskog parlamenta

Orban je rekao da je korupcijski skandal Evropskog parlamenta doveo u sumnju njegov kredibilitet, te da podržava njegovo raspuštanje u aktuelnom sazivu

11949 pregleda 18 komentar(a)
Orban u Budimpešti, Foto: REUTERS
Orban u Budimpešti, Foto: REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban, čija je desničarska nacionalistička vlada na meti optužbi za korupciju i kritikovana zbog nazadovanja u vladavini prava, optužio je Evropsku uniju (EU) za "mađarofobiju" i uperio prst u skandale, koji se dovode u vezu sa Evropskim parlamentom.

Na godišnjoj pres-konferenciji 21. decembra, jednoj od rijetkih prilika kada se suočava i sa pitanjima stranih medija, Orban je rekao da je korupcijski skandal Evropskog parlamenta doveo u sumnju njegov kredibilitet, te da podržava njegovo raspuštanje u aktuelnom sazivu.

Grčka europoslanica i jedna od potpredsjednika Evropskog parlamenta Eva Kaili jedna je od šest osoba uhapšenih nakon racija u kojima je otkriveno najmanje 1,5 miliona eura u gotovini.

Te osobe su optužene za navodno primanje novca i poklona od Katara u zamjenu za uticaj na odluke, a Evropski parlament je prošle sedmice suspendovao pristup Katara toj instituciji.

"Močvaru treba isušiti", rekao je Orban, koristeći frazu koju je prvi skovao bivši američki predsjednik Donald Trump, inače bliski Orbanov saveznik.

"Mađari bi željeli da se Evropski parlament raspusti u aktuelnom sazivu", dodao je Orban.

Orban i njegova vladajuća stranka Fides burno su reagovali u septembru nakon što je Evropski parlament ustvrdio da u Mađarskoj više nije "puna demokratija".

Ponovio je svoje prijedloge, koji uključuju smanjenje moći Evropskog parlamenta, odnosno da vlade članica EU imenuju zakonodavce umjesto da dozvoljavaju njihov izbor direktnim glasanjem, što je aktuelna procedura.

Mađarska se pod Orbanom, koji je kontinuirano na vlasti od 2010. godine nakon prvog mandata 1998-2002., suočava sa ubrzanim klizanjem prema autoritarizmu i visokoj korupciji.

Evropska komisija je preporučila zamrzavanje 13 milijardi eura sredstava namijenjenih Mađarskoj, jer poziva Budimpeštu na reforme protiv korupcije.

Brisel je ovog mjeseca prihvatio kompromis, smanjujući iznos blokiranog finansiranja u zamjenu da Budimpešta odustane od svojih prigovora na pomoć Ukrajini i globalni minimalni korporativni porez.

"Uspjeli smo da se dogovorimo sa EU, što je bio naš izuzetan učinak jer smo se morali boriti protiv mađarske fobije u svijetu, kojom dominira liberalizam".

Orban je jedan od bližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u EU i često navodi da su sankcije izazvane invazijom Moskve na Ukrajinu nanijele više štete evropskim ekonomijama nego Rusiji.

"Da je do nas, ne bi bilo politike sankcija", rekao je Orban.

Međutim, poručio je da neće stajati na putu EU u donošenju novih sankcija Rusiji.

Bonus video: