Španski kralj pozvao na jedinstvo i odgovornost

"Prošlo je gotovo 45 godina od usvajanja Ustava" 1978. godine, kojim je uspostavljena demokratija u Španiji, i "naravno da su se mnoge stvari promijenile i mijenjaće se", rekao je kralj u televizijskom obraćanju

4784 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Španski kralj Španije Felipe VI pozvao je danas Špance na "jedinstvo" i "odgovornost", jer zemlja prolazi kroz institucionalnu krizu zbog sukoba vladajuće ljevice i konzervativne desničarske opozicije.

"Podjele čine demokratije nestabilnim. Jedinstvo ih naprotiv jača. U Španiji to znamo iz sopstvenog iskustva", rekao je Felipe VI u svom tradicionalnom božićnom govoru, upozoravajući na slabljenje institucija.

Kralj je dodao da svi moraju da pokažu odgovornost i da se konstruktivno razmišlja o posljedicama ako se ignorišu rizici koje donese podjele.

"Prošlo je gotovo 45 godina od usvajanja Ustava" 1978. godine, kojim je uspostavljena demokratija u Španiji, i "naravno da su se mnoge stvari promijenile i mijenjaće se", rekao je kralj u televizijskom obraćanju.

Prema njegovim riječima, duh, principi i temelji Ustava ne smiju da budu oslabljeni ili zaboravljeni.

Govor kralja održan je u trenutku kada su vlada socijalističkog premijera Pedra Sančeza i glavna opoziciona, desničarka Narodna stranka, posljednjih dana umnožile međusobne kritike zbog neslaganja oko reforme pravosuđa i obnove Generalnog savjeta sudstva, nadležnog za imenovanje većine sudija Ustavnog i Vrhovnog suda.

Bonus video: