Kuleba: Ukrajina bi voljela mirovni samit pod okriljem UN do kraja februara

Ukrajina zatražila da se Rusija isključi iz Ujedinjenih nacija

33796 pregleda 25 komentar(a)
Sa linije fronta u Bahmutu, Foto: Reuters
Sa linije fronta u Bahmutu, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2022. 20:39h
Završeno
20:26h

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je danas, povodom rata s Rusijom, da bi vlada njegove zemlje voljela da do kraja februara 2023. bude organizovan mirovni samit, poželjno pod okriljem Ujedinjenih nacija i sa generalnim sekretarom svjetske organizacije Antonijem Guterešom kao mogućim medijatorom.

Kuleba je rekao agenciji Asošijeted pres (AP) da je "apsolutno zadovoljan" rezultatima prošlonedjeljne posjete predsednika države Volodomira Zelenskog SAD-u, i otkrio je da je američka vlada ima plan prema kojem bi protivvazduhoplovni raketni sistem Patriot bio spreman za upotrebu u Ukrajini za manje od šest mjeseci.

Obuka za korišćenje ovog kompleksnog sistema obično traje do godinu dana.

Kuleba je rekao da će Ukrajini učiniti šta može da dobije rat u 2023. godini, dodavši da diplomatija uvijek igra važnu ulogu.

"Svaki rat se završi na diplomatski način. Svaki rat se završi kao rezultat akcija poduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom", izjavio je Kuleba za AP.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vlada bi voljela da se mirovni samit desi do kraja februara 2023. godine.

"Ujedinjene nacije bile bi najbolji podijum za održavanje tog samita, jer ovdje se ne radi o činjenju usluge određenoj zemlji. Ovdje se uistinu radi o tome da svi budu dovedeni za sto", rekao je Kuleba.

Upitan da li će pozvati i Rusiju na taj samit, Kuleba je rekao da bi ta zemlja prvo trebalo da sjedne na optuženičku klupu za ratne zločine pred nekim međunarodnim sudom, na primjer.

"Oni bi jedino na ovaj način mogli biti pozvani na ovaj korak", kazao je Kuleba.

U vezi sa Guterešovom ulogom, Kuleba je rekao da bi se on pokazao kao efikasan medijator i efikasan pregovarač, i ono što je najvažnije, kao čovjek od principa i integriteta.

"Zato bismo pozdravili njegovo aktivno učešće", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Kuleba je iznova umanjio značaj izjava zvaničnika Kremlja da je Rusija spremna za pregovore.

"Oni redovno kažu da su spremni za pregovore, što nije istina, jer sve što oni rade na bojnom polju dokazuje suprotno", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

20:25h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u telefonskom razgovoru sa indijskim premijerom Narendrom Modijem da očekuje učešće Indije u primjeni "formule mira".

"Imao sam telefonski razgovor sa premijerom Narendrom Modijem i poželio sam uspješno predsjedavanje G20", napisao je Zelenski na Tviteru.

Podsjetio je da je na samitu G20 objavio "formulu mira" i rekao da sada računa na učešće Indije u njenoj implementaciji.

16:40h

Ukrajina je danas zatražila da se Rusija isključi iz Ujedinjenih nacija. 

Vjeruje se da taj zahtjev nema šanse da uspije pošto Moskva ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, prenosi Frans pres.

"Ukrajina je pozvala zemlje članice UN... da liše Rusku Federacija statusa stalnog člana Savjeta bezbjednosti UN i da je potpuno isključe iz UN", navelo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Oni smatraju da Rusija ilegalno drži sjedište Sovjetskog Saveza u Savjetu bezbjednosti UN od 1991. godine i njegovog raspada na 15 novih zemalja.

"Rusija uzurpira mjesto" SSSR-a u Ujedinjenim nacijama, navelo je ukrajinsko ministarstvo.

To je tri decenije ilegalnog prisustva u UN koje su bile obilježene ratovima i zauzimanjem teritorija drugih zemalja, prisilnim promjenama međunarodno priznatih granica i pokušajima ispunjenja njenih neoimperijalnih ambicija, naveo je Kijev.

U tviter poruci ukrajinski minstar spoljnih poslova Dmitri Kuleba je rekao da je prisustvo Rusije u Savjetu bezbjednosti i u cjelokupnim Ujedinjenim nacijama nelegitimno.

Izmjena: 16:48h
12:21h

Ruska služba bezbjednosti FSB saopštila je da je četvoročlana ukrajinska "diverzantska grupa" "likvidirana" dok je pokušavala da uđe u rusku oblast Brjanska, koja se graniči sa Ukrajinom.

Tu informaciju objavila je agencija Rojters pozivajući se na pisanja ruskih novinskih agencija.

07:36h

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinsku bespilotnu letjelicu u blizini vazdušne baze na jugu Rusije, a ostaci letjelice su usmrtili tri osobe na zemlji, javila je jutros agencija TASS pozivajući se na ministarstvo odbrane.

"Ukrajinska bespilotna letjelica je oborena na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu u Saratovskoj oblasti, 26. decembra, oko 1.35 po moskovskom vremenu (22.35 u srednjoevropskoj vremenskoj zoni), navodi se u izvještaju.

Trojica ruskih tehničara na aerodromu zadobili su smrtne povrede prilikom pada djelova pogođenog drona, navodi se u izvještaju.

Bonus video: