Njemačka pošta ukida slanje telegrama

Telegrami su dostavljani po ekspresnom postupku. Ne sa ostalom poštom. I sada je sve to gotovo. Telegram u Njemačkoj se gasi sa posljednjim danom 2022. godine.

3197 pregleda 0 komentar(a)
Njemačka pošta, Foto: Shutterstock
Njemačka pošta, Foto: Shutterstock

Njemačka pošta ukida mogućnost slanja telegrama. Potražnja za servisom starim više od 175 godina je opala. Moderna i jeftinija sredstva komunikacije su telegrame učinila suvišnim.

U brojnim starim filmovima oni su bili glavni glumci. Telegrami su donosili dobre vijesti, najavljivali katastrofe, prenosili ljubavne poruke, najavljivali konačne raskide, preko telegrama je objavljen kraj Prvog svjetskog rata.

Stizali su uglavnom neočekivano. Poštanski službenik je mogao da se pojavi pred kućnim vratima u svako doba.

Telegrami su dostavljani po ekspresnom postupku. Ne sa ostalom poštom. I sada je sve to gotovo. Telegram u Njemačkoj se gasi sa posljednjim danom 2022. godine.

U vremenima u kojima dominiraju "pametni telefoni", razne aplikacije za razmjenu poruka ili društvene mreže, više nema mjesta za telegrame. Njemačka pošta (Deutsche Post) je još prije dvadesetak godina ukinula mogućnost slanja telegrama u inostranstvo. A sada ga ukida i na teritoriji Savezne Republike.

Tehnička revolucija

Prvi telegram u svijetu je poslao Amerikanac Semjuel Morze prije nešto više od 175 godina. Bilo je to 24. maja 1844. godine. Po prvi put je nekome pošlo za rukom da tekstualnu poruku putem telegrafske veze pošalje na drugo mjesto. Morzeova poruka je putovala od Vašingtona do Baltimora. I izazvala tehničku revoluciju.

Telegram je bio veoma popularan i u Njemačkoj. Ljudi bi navratili u poštansku filijalu ili bi preko telefona diktirali službenicima važnu poruku, koja bi se onda u obliku pisma dostavljala ljudima koji nisu posjedovali telefonski priključak.

S obzirom na to da se cijena usluge određivala prema broju znakova, poruke su bile uglavnom jako kratke, pisane posebnim "telegramskim" stilom, a umjesto tačke se nakon svake rečenice koristio čuveni +++stop+++.

"Ako baš hoćete, telegram je analogni preteča mesindžer-aplikacija", kaže Aleksander Edenhofer, portparol Njemačke pošte.

S vremenom je telefon potisnuo telegram, ali i dalje je taj način komunikacije igrao važnu ulogu u životu ljudi, pogotovo kada se radilo o nekim važnim događajima.

U 1978. godini pošta u Njemačkoj isporučila je 13 miliona telegrama. Sa dolaskom interneta i mobilnih telefona, broj poslatih telegrama je znatno opao.

Njemačka pošta je najprije ukinula mogućnost slanja telegrama u inostranstvo, a s vremenom je prestala i da objavljuje podatke o broju korisnika.

Skupa usluga

Usluga je tradicionalno skupa. Poruka sa maksimalno 160 znakova (što je manje od broja znakova koji stanu u jedan tvit) na portalu Njemačke pošte košta 12,57 eura. To je takozvani "mini-telegram". Postoji i "maksi-telegram", sa maksimalnih 480 znakova – on košta 17,89 eura.

Moguće je i slanje dužih poruka, uz plaćanje odgovarajuće naknade. Ali samo još nekoliko sati. Jer telegram se gasi. Stop.

Bonus video: