Fejsbuk sprječava uticaj Rusije na izbore u Njemačkoj

Zakerberg je nedavno objelodanio da je jedna ruska grupa uložila više od 100.000 dolara na kupovinu 3.000 reklama sačinjenih kako bi doprinijeli pobjedi Donalda Trampa na prošlogodišnjim izborima u SAD
6 komentar(a)
Haker, Rusija, Foto: Shutterstock
Haker, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2017. 10:54h

Osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg izjavio je da će ta društvena mreža pomoći Njemačkoj u cilju sprječavanja "miješanja" Rusije u izbore, na način na koji je to činila i u slučaju SAD i Francuske, između ostalog, uklanjanjem lažnih naloga, prenio je danas briselski portal EUobserver.

"Radimo na tome da obezbijedimo integritet njemačkih izbora tokom vikenda, od preduzimanja mjera protiv više hiljada lažnih naloga, do saradnje sa vlastima... i razmjene informacija o bezbjednosnim postupcima sa kandidatima i partijama", rekao je Zakerberg,

On je kazao da je Fejsbuk uklonio "hiljade lažnih naloga" povezanih s Rusijom, a kojima je pokušan uticaj na glasanje u zemljama među kojima je nedavno bila i Francuska.

"Takođe analiziramo aktivnosti naloga koje smo uklonili (u Njemačkoj). Za sada nismo našli sličan pokušaj u Njemačkoj", rekao je direktor Fejsbuka.

Zakerberg je to rekao nakon što je Fejsbuk objelodanio da je jedna ruska grupa uložila više od 100.000 dolara na kupovinu 3.000 reklama sačinjenih kako bi doprinijeli pobjedi Donalda Trampa na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD.

U Njemačkoj će u nedjelju, 24. septembra biti održani parlamentarni izbori.

Bonus video: