Više od 45.000 ilegalnih prelazaka Lamanša u 2022. godini, novi rekord

Iako je većina dolazaka bila ljeti, sa dnevnim rekordom od 1.295 migranata koji su stigli u 24 časa 22. avgusta, dolasci su nastavljeni i u zimskim mjesecima sa 1.745 dolazaka u decembru

3922 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 45.000 migranata ilegalno su prešli Lamanš u malim čamcima da stignu do obala Engleske 2022. godine, što je rekordan broj uprkos više projekata konzervativne britanske vlade za borbu protiv tog politički osjetljivog problema.

Prema računici Frans presa na osnovu podataka ministarstva odbrane, 45.756 migranata izvelo je opasan prelazak preko jednog od najfrekventnijih pomorskih ruta na svijetu u odnosu na samo 28.526 u 2021. godini, što je već bila rekordna godina.

Iako je većina dolazaka bila ljeti, sa dnevnim rekordom od 1.295 migranata koji su stigli u 24 časa 22. avgusta, dolasci su nastavljeni i u zimskim mjesecima sa 1.745 dolazaka u decembru.

Prošlog mjeseca potopio se gumeni čamac koji je prevozio desetine migranata iz Francuske rano u jutro 14. decembra. Njih četvoro je izgubilo život, Avganistanci i Senegalci prema prvim elementima istrage, a bilans je mogao da bude teži, njih 39 spasio je jedan ribarski brod koji je bio u blizini.

U noći od 23. do 24. novembra 2021. godine 27 migranata starih od sedam do 46 godina stradalo je u potapanju njihovog gumenog čamca.

Zbog sve većeg zatvaranja luke Kale sa francuske strane i tunela pod Lamanšom od 2018. godine došlo je do eksplozije broja prelazaka tog plovnog puta u malim čamcima.

To pitanje je vrlo osjetljivo za britanske konzervativce koji obećavaju od Bregzita da će preuzeti kontrolu nad granicama ali iako su objavljivali planove jedan za drugim, i dalje raste broj prelazaka, i preplavljuje sistem traženja azila u Velikoj Britaniji.

London je prošle godine zaključio sporazum sa Ruandom da u tu zemlju šalje migrante koji su stigli ilegalno, bez obzira odakle su došli i ne čekajući razmatranje njihovog zahtjeva za azil.

Projekat je suspendovan preko ljeta odlukom Evropskog suda za ljudska prava ali vlada hoće ponovo da ga pokrene poslije nedavne povoljne odluke britanskog suda.

London je takođe posljednjih mjeseci potpisao sporazume o saradnji sa Francuskom da tamo ojača kontrole i sa Albanijom čiji državljani su protekle godine dolazili ilegalno u Britaniju u velikom broju.

Bonus video: