RAZVIJANJE MEĐUNARODNE ULOGE UNIJE

Tusk: Prioritet EU jačanje uloge na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Evropskog savjeta kaže da će EU liderima, a u dogovoru sa premijerom Bojkom Borisovim, predložiti da se naredni samit EU-Zapadni Balkan održi u maju sljedeće godine u Bugarskoj, prenosi Tanjug.
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2017. 06:41h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk naveo je jačanje uloge EU u regionu Zapadnog Balkana kao jedan od prioriteta politike EU.

Tusk kaže da će EU liderima, a u dogovoru sa premijerom Bojkom Borisovim, predložiti da se naredni samit EU-Zapadni Balkan održi u maju sljedeće godine u Bugarskoj, prenosi Tanjug.

"Trebalo bi da nastavimo da razvijamo međunarodnu ulogu EU, kako u našem susjedstvu, tako i na globalnom nivou. Na samitu EU u oktobru predložiću da razgovaramo o našoj reakciji na razvoj odnosa sa Turskom, a za maj sljedeće godine, predlažem, uz dogovor sa premijerom Borisovim, da se okupimo u Bugarskoj na zapadnobalkanskom samitu", poručio je Tusk u pismu liderima zemalja članica EU.

Tusk će predsjedavati neformalnom večerom koja prethodni samitu EU lidera koji se 29. septembra sastaju u Talinu. Sam samit biće posvećen digitalnim tehnologijama. Tusk u svom pozivnom pismu liderima EU navodi da Unija nastavlja rad i fokus na oblastima kao što su migracije, bezbjednost, ekonomska i socijalna pitanja.

Konsolidacija spoljne migracione politike, jačanje odbrambenih mogućnosti Evrope, budućnost ekonomske i monetarne unije, jačanje internacionalne uloge EU, odnosi sa Turskom i Zapadnim Balkanom kao i trgovina, ali i izlazak Velike Britanije iz EU, označeni su u Tuskovom pismu kao "neposredni prioriteti" EU.

"Na sastanku u Talinu nećemo moći da se bavimo niti da donesemo važne odluke u svim ovim oblastima. Ali smatram da će to biti dobra prilika da se razmotri kako dalje, imajući u vidu mnoge interesantne predloge, metode i ciljeve. Tražiću vaše vođstvo u cilju odlučivanja i dalje organizacije posla u okviru Evropskog savjeta", poručio je Tusk pozivajući EU lidere na neformalnu večeru i samit koji će se 29. septembra održati u Talinu, prestonici Estonije koja trenutno predsjedava Savjetom EU.

Preporučujemo za Vas