Preminuo kardinal Džordž Pel

Presuda je omogućila Pelu da izađe na slobodu nakon 13 mjeseci u zatvoru, čime je okončan slučaj najviše ličnosti optužene u globalnom skandalu o istorijskom seksualnom zlostavljanju koji je potresao Rimokatoličku crkvu širom svijeta

14005 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Australijski kardinal Džordž Pel, vodeći rimokatolički konzervativac i bivši najviši zvaničnik Vatikana koji je 2020. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje, preminuo je u utorak u 81. godini, saopštila je njegova privatna sekretarka.

Fr. Džozef Hamilton je rekao Rojtersu da je Pel preminuo u bolnici u Rimu u utorak uveče. Nadbiskup Peter Komensoli, nadbiskup Melburna, rekao je da je Pel preminuo od srčanih komplikacija nakon operacije kuka.

Presudom australijskog žalbenog suda iz 2020. godine poništene su presude da je Pel seksualno napao dva dječaka iz hora 1990-ih.

Presuda je omogućila Pelu da izađe na slobodu nakon 13 mjeseci u zatvoru, čime je okončan slučaj najviše ličnosti optužene u globalnom skandalu o istorijskom seksualnom zlostavljanju koji je potresao Rimokatoličku crkvu širom svijeta.

Pel, bivši nadbiskup Melburna i Sidneja, bio je ministar ekonomije Vatikana od 2014. dok nije uzeo odsustvo 2017. da bi se vratio u Australiju kako bi se suočio sa optužbama.

Čak i prije optužbi za seksualni napad, Pel je bio polarizirajuća figura u dvije decenije dok je dominirao australijskom katoličkom hijerarhijom, poštovan od strane konzervativnih katolika, ali preziran od liberala zbog njegovog čvrstog protivljenja istopolnim brakovima i zaređenju žena.

Džordž Pel
Džordž Pelfoto: Reuters

Od oslobađajuće presude je živio u Rimu i imao je nekoliko sastanaka sa papom Franjom. Pel je često prisustvovao pontifikovim misama i Franjo ga je javno hvalio nakon njegovog povratka.

Na dan oslobađajuće presude Pelu 2020. godine, Franjo je služio jutarnju misu za sve one koji pate od nepravednih kazni, koje je uporedio sa progonom Isusa.

Nakon povratka u Rim, Pel je postao poznato lice širom Vatikana iako je bio u penziji. Njegov dom je postao žarište konzervativaca koji su pripremali svoju platformu za eventualni izbor Francisovog nasljednika.

Bio je blizak prijatelj bivšeg pape Benedikta, koji je umro prošlog mjeseca. Ali on se nije složio sa Benediktovom odlukom da nastavi da nosi bijelo, rekavši da je to zbunilo vjernike. U intervjuu za Rojters nakon povratka u Rim, rekao je da su Crkvi potrebna pravila o ulozi papa koji se povlače.

Bonus video: