Džordž Pel kritikovao papu zbog “političke korektnosti”

Italijanski novinar je objavio da je konzervativni australijski kardinal autor dokumenta u kojem navodi da je pontifikat pape Franja "katastrofa"

7689 pregleda 0 komentar(a)
Franjo i kardinal Pel u Vatikanu u oktobru 2020., Foto: Reuters
Franjo i kardinal Pel u Vatikanu u oktobru 2020., Foto: Reuters

Pokojni konzervativni australijski kardinal Džordž Pel autor je jednog anonimnog dokumenta u kojem se navodi da je pontifikat pape Franja “katastrofa” u kojem je politička korektnost u pravom planu dok se globalne nepravde ignorišu, kazao je novinar koji je objavio dokument.

Objavljen prošle godine pod pseudonimom “Demos” u dokumentu se papa optužuje da ćuti pred pitanjima morala, uključujući i otvorenost Njemačke katoličke crkve prema LGBTQ zajednici, ženama u sveštenstvu i pričešću razvedenih osoba.

”Analitičari svake škole, mada iz različitih razloga... slažu se da je pontifikat katastrofa u mnogim ili svim aspektima; katastrofa”, navodi se u dokumentu. “Odluke i politike su često politički korektne, ali je bilo ozbiljnih propusta za podršku ljudskim pravima u Venecueli, Hong Kongu, kontinentalnoj Kini, a sada i u ruskoj invaziji”, dodaje se.

Autor dokumenta optužuje jednog kardinala iz sjeverne Evrope da je “eksplicitni jeretik” zbog učenja o seksualnosti i žali zbog “aktivnog progona” tradicionalnih katolika, prenosi Rojters. “Politički uticaj pape Franja i Vatikana je zanemarljiv. Intelektualno, papski tekstovi demonstrairaju pad standarda u odnosu na svetog Jovana Pavla II i pape Bendikta”, napisao je autor.

”Prvi zadatak novog pape biće da povrati normalnost, jasnoću doktrine u vjeri i moralu, adekvatno poštovanje zakona i pobrine se da prvi kriterijum za nominovanje biskupa bude prihvatanje apostolske tradicije”, navodi se u dokumentu.

Italijanski novinar Sandro Magister, koji je i sam konzervativni katolik sa dugim istorijatom curenja autentičnih dokumenata iz Vatikana, otkrio je u svom blogu o vjerskim temama da je Pel zapravo autor dokumenta. “Želio je da ja to objavim”, kazao je Magister za Rojters.

Pel, 81, koji je proveo više od godinu u zatvoru prije nego što je oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje u svojoj rodnoj Australiji, preminuo je u utorak veče u jednoj bolnici u Rimu od posljedica srčanog udara.

Rojters ističe da je djelovalo da se Pelu na ličnom nivou dopada liberalni Franjo, ali ne i način na koji upravlja Crkvom. Franjo je podržavao Pela privatno tokom sage o zlostavljanju, a na dan njegovog oslobađanja održao je misu za sve kojima su izrečene nepravedne kazne.

Bonus video: