Papa na sahrani kardinala osuđenog za seksualno zlostavljanje djece

Kardinal Džordž Pel preminuo je u utorak u Rimu u 81. godini

4966 pregleda 5 komentar(a)
Papa na sahrani, Foto: Reuters
Papa na sahrani, Foto: Reuters

Više kardinala, biskupa, nadbiskupa i brojni vjernici prisustvovali su u bazilici svetog Petra u Vatikanu sahrani kontroverznog australijskog kardinala Džordža Pela, koji je izdržavao zatvorsku kaznu zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Vjerski obred, koji je trajao oko sat i po, predvodio je italijanski kardinal Đovani Batista Re, a papa Franjo stigao je u invalidskim kolicima na posljednjih nekoliko minuta obreda i na molitvu.

Kardinal Pel umro je u utorak u Rimu u 81. godini od srčanih komplikacija nastalih nakon operacije kuka, prenijela je Hina.

Bio je najviši vatikanski zvaničnik koji je završio u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja djece, kada je 2019. osuđen na šest godina zatvora i evidentiran kao seksualni prestupnik. Bio je optužen i za zlostavljanje dvojice ministranata dok je obavljao dužnost nadbiskupa Melburna.

U zatvoru u blizini Melburna proveo je 12 mjeseci prije nego što je australijski Visoki sud u žalbenom postupku poništio presude, otvorivši put njegovom povratku u Rim krajem 2020.

Sa sahrane
Sa sahranefoto: Reuters

Uprkos sudskoj presudi, nakon posebne istrage koju je sprovela Vlada, javnost je kritikovala Pelovu ravnodušnost prema pričama žrtava o seksualnom zlostavljanju unutar australijske Katoličke crkve.

„Iskusio je ogromnu patnju, uz vjeru u Božju pravdu, i dao je primjer kako se čak i nepravedne kazne mogu prihvatiti s dostojanstvom i unutrašnjim mirom“, rekao je kardinal Re u propovijedi, nazvavši pokojnika „Božjim i crkvenim čovjekom“.

Za razliku od crkvenih velikodostojnika, premijer australijske savezne države Viktorije, odakle je bio Pel, odbio je da održi javnu komemoraciju za kardinala, uz obrazloženje da bi takva ceremonija bila „duboko bolestan čin prema žrtvama seksualnog zlostavljanja“.

„Neće biti ni komemoracije, ni državne sahrane, jer mislim da bi to bila duboko, duboko bolesna stvar za sve preživjele žrtve seksualnog zlostavljanja koju su počinili pripadnici Katoličke crkve“, rekao je Danijel Endrjuz, istakavši da je ostavština kardinala Pela trajno uprljana.

Za razliku od premijera Viktorije, bivši australijski premijer Toni Abot kazao je da je ime njegovog prijatelja uprljano „monstruoznom optužbom“.

Bonus video: