RIA Novosti: Prvi srpski dobrovoljci počeli obuku za borbu u Zaporožju na strani Rusije

U Srbiji su zakonom kazne predviđene i za pojedince i grupe koje odlaze da ratuju, ali i za one koji "vrbuju ili podstiču" druge da odu na strana ratišta

5713 pregleda 2 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters

Prvi srpski dobrovoljci u oblasti Zaporožje počeli su obuku za borbu u tom ukrajinskom regionu čiju je aneksiju Rusija proglasila, javila je danas ruska agencija RIA Novosti.

Agencija navodi da su srpski dobrovoljci počeli obuku u sklopu Dobrovoljačkog bataljona Sudoplatov.

"Srpski dobrovoljci, zajedno sa borcima iz Rusije, učestvuju u svim borbenim vježbama na jednom od poligona za obuku u oblasti Zaporožje radi učešća u specijalnoj vojnoj operaciji (Rusije u Ukrajini)", navodi se u tekstu.

Ruski državni medij RT, koji je nedavno započeo rad u Srbiji, objavio je prije dvije nedjelje oglas ruske paravojne grupe Vagner za regrutovanje dobrovoljaca za rat Rusije protiv Ukrajine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da taj oglas grupe Vagner "nije fer" i da zakon zabranjuje državljanima Srbije odlazak na strana ratišta.

U Srbiji su zakonom kazne predviđene i za pojedince i grupe koje odlaze da ratuju, ali i za one koji "vrbuju ili podstiču" druge da odu na strana ratišta.

Prema Krivičnom zakonu Srbije, za učešće u oružanim sukobima propisana kazna zatvora je od šest mjeseci do pet godina, a osam godina ako je djelo učinjeno u sastavu grupe. Za organizovanje odlaska kazna iznosi do deset godina zatvora.

Bonus video: