Njemačka će isporučiti tenkove "leopard" Ukrajini, dozvoljeno i drugim zemljama

"Imaćemo sve, sve za ponovno osvajanje naših teritorija i za kontraofanzivu. Vozači tenkova će biti srećni, kao i artiljerci, a kasnije i piloti. Ukrajina sada želi da se potrudi da uskoro dobije borbene avione", kazao je Jermak

7745 pregleda 34 komentar(a)
Leopard 2 tenkovi na jednoj od vježbi, Foto: Reuters
Leopard 2 tenkovi na jednoj od vježbi, Foto: Reuters

Njemačka će isporučiti Ukrajini tenkove "leopard", a dozvoljava i drugima da ih izvoze u tu zemlju. Švajcarska se sprema da odobri isporuku municije, a SAD svojih tenkova Abrams. Ukrajina sada traži i avione.

Njemačka vlada je odlučila da Ukrajini isporuči borbene tenkove "leopard". Prema informacijama javnog servisa ARD, odluka bi trebalo zvanično da bude objavljena tokom dana.

Planirano je da se najmanje jedna baterija opremi verzijom Bundesverovim tenkovima tipa Leopard 2A6, prenio je "Špigel". Opremanje brigade podrazumjeva 14 tenkova odnosno sistema naoružanja.

Njemačka vlada takođe je odlučila da i drugim zemljama dozvoli da njemačke tenkove daju ili prodaju Ukrajini. Berlin ima ključnu ulogu kada se njemačko oružje prodaje ili predaje drugim zemljama – klauzule o krajnjoj upotrebi su uvijek dio ugovora. Njima se predviđa da njemačka vlada mora da pristane na transfer u treće zemlje.

Takođe u utorak, Komisija za bezbjednosnu politiku Nacionalnog savjeta Švajcarske zvanično je predložila da se dozvoli transfer švajcarskih sistema naoružanja iz drugih zemalja u Ukrajinu. Preporuka je odobrena sa 14 prema 11 glasova i sada je potrebno odobrenje parlamenta.

Pozivajući se na svoju neutralnost, Švajcarska je do sada odbijala zahtjeve Njemačke da Ukrajini isporuči municiju švajcarske proizvodnje.

Oduševljenje u Ukrajini

U prvoj zvaničnoj reakciji na odluku o isporuci Leoparda, vlada Ukrajine je reagovala sa oduševljenjem. Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, prokomentarisao je na Telegramu: "Imaćemo sve, sve za ponovno osvajanje naših teritorija i za kontraofanzivu. Vozači tenkova će biti srećni, kao i artiljerci, a kasnije i piloti", napisao je Jermak i dodao: uskoro će "sve ponovo biti Ukrajina".

Pominjući pilote, šef kabineta predvidio je novu raspravu koju je nekoliko minuta ranije započeo ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

"Sada F-16? Da!", napisao je na Fejsbuku - očigledno o razgovoru sa neimenovanim evropskim kolegom. Pritom je otkrio sljedeći korak: da Ukrajina sada želi da se potrudi da uskoro dobije borbene avione.

I bivši ukrajinski ambasador u Njemačkoj, Andrij Melnik, pozdravio je planiranu isporuku Leoparda i odmah zahtjevao - moderne borbene avione.

"Aleluja! Isuse Hriste!" tvitovao je Melnik, "A sada, dragi saveznici, hajde da izgradimo snažnu koaliciju borbenih aviona za Ukrajinu, sa F-16 i F-35, Eurofajterima i Tornadima, Rafalom i Gripenima – i svime što možete da isporučite u Ukrajinu". Melnik je sada zamjenik ministra spoljnih poslova Ukrajine.

Zelenski: Treba nam mnogo tenkova

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posljednji je i pritom uzdržano reagovao na izvještaje o Leopardima. "Mnogo truda, riječi, obećanja", rekao je on u svom video-obraćanju. Važnije je sagledati stvarnost. Ne radi se o pet, deset ili petnaest tenkova. Potreba je mnogo veća".

Zelenski je ujedno naglasio: "Zahvaljujem se svakome od vas koji nas podržavate u ovome. Diskusije o isporuci tenkova sada moraju da dovedu do odluka koje zaista jačaju našu odbranu od (ruskih) terorista".

"Saveznici Ukrajine imaju potreban broj tenkova", rekao je. "Kada budemo imali potrebnu težinu u odlukama, rado ćemo vam zahvaliti za svaku pojedinačnu važnu odluku", naglasio je Zelenski. "Još uvijek radimo na tome"“.

Poljska probila led, tražiće novac od EU za tenkove

Poljska je u utorak zvanično zatražila dozvolu od njemačke vlade za isporuku Leoparda 2 Ukrajini. Kako javlja ARD, i odluka o tom zahtjevu će biti objavljena ove srijede.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak potvrdio je zvanično postavljen zahtjev i takođe pozvao vladu u Berlinu da se svojim tenkovima Leopard 2 pridruži koaliciji zemalja koje podržavaju Ukrajinu: "Ovo je naš zajednički cilj, jer je riječ o bezbjednosti cijele Evrope".

Poljska je bila odlučna u tome da pošalje Leoparde Ukrajini, čak i bez dozvole Njemačke. Ako Poljska na kraju ne dobije odobrenje Njemačke, ona će da deluje u okviru male koalicije i "zajedno sa drugima će prebaciti tenkove u Ukrajinu", rekao je u ponedjeljak premijer Mateuš Moravjecki. A predsjednik Andžej Duda prije desetak dana je rekao da je vlada u Varšavi odlučila da Ukrajini preda 14 Leoparda.

Poljska takođe želi da uključi EU u isporuku tenkova Ukrajini. Premijer Moravjecki je na konferenciji za novinare rekao: "Podnijećemo zahtjev Evropskoj uniji za povraćaj novca. To će biti još jedan test dobre volje".

Norveška, Holandija, Finska...

Nakon što se pročula odluke njemačke vlade da Ukrajini isporuči tenkove Leopard i da dozvoli trećim zemljama da to učine, Norveška sada takođe razmatra slanje do osam tenkova Leopard 2 Ukrajini, prenosi publikacija "Dagens Neringsliv".

Holandija bi mogla da kupi 18 tenkova Leopard 2 iznajmljenih od Njemačke i da ih preda Ukrajini u okviru takozvane "tenkovske koalicije", rekao je listu "Frankfurter alegemajne cajtung" izjavio holandski premijer Mark Rute. "Iznajmili smo ih, što znači da možemo da ih kupimo, što znači da možemo da ih damo besplatno".

Finska, koja nije članica NATO, ali to želi da postane, najavila je odavno da namjerava da isporuči neke svoje Leoparde Ukrajini.

Mediji: SAD hoće da isporuče tenkove Abrams

Visokopozicionirani izvori, uključujući i međunarodne partnere Njemačke, takođe su potvrdili da SAD odustaju od skeptičnog stava i da će uskoro najaviti isporuku tenkova Abrams, navodi ARD. Jedan dobro upućeni izvor rekao je za "Politiko" da bi 30 tenkova Abrams moglo biti predato Ukrajini.

Vol strit džurnal ranije je objavio da bi američka najava isporuke "većeg broja" borbenih tenkova M1 Abrams mogla doći kasnije ove sedmice. Prema tom listu, predsjednik Džozef Bajden je u prošlonedjeljnom telefonskom razgovoru Olafu Šolcu obećao da će razmotriti isporuku.

Vlada SAD za sada nije potvrdila te izveštaje. "Nemam šta da najavim u ovom trenutku", rekao je portparol Ministarstva odbrane Pat Rajder u Vašingtonu.

Bonus video: