Kremlj: Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini

Rat u Ukrajini – 338. dan

25797 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2023. 21:48h
Završeno
21:44h

Nekoliko zemalja je Ukrajini obećalo ukupno 321 teški tenk, rekao je ukrajinski ambasador u Francuskoj na televiziji BFM, prenosi Rojters.

20:14h

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvaće ambasadora Mađarske kako bi se žalilo zbog "neprihvatljivih" izjava mađarskog premijera Viktora Orbana o Ukrajini, naveo je portparol ministarstva Oleg Nikolenko, a prenosi Rojters.

Nikolenko je na Fejsbuku napisao da je kako tvrdi Orban novinarima rekao da je Ukrajina ničija zemlja i da ju je uporedio sa Avganistanom.

"Mađarska se namjerno trudi da uništi bilateralne odnose", dodao je Nikolenko.

12:09h

Rusija krši "osnovne principe zaštite djece" u ratu, dajući ukrajinskoj djeci ruske pasoše i dajući ih na usvajanje, rekao je šef Agencije UN za izbjeglice.

Govoreći u kancelarijama UNHCR-a u Kijevu nakon šestodnevne turneje po zemlji, Filipo Grandi je rekao da je ukrajinski predsjednik zatražio od svoje agencije da "učini više" da pomogne djeci iz okupiranih regiona kojima se to dešava.

"Davanje državljanstva ili njihovo usvajanje protivno je osnovnim principima zaštite djece u situacijama rata. To je nešto što se dešava u Rusiji i ne smije da se desi", rekao je Grandi.

Grandi je rekao da njegova agencija nije u stanju da procijeni broj djece koja su dobila pasoše ili su data na usvajanje, jer je pristup u Rusiji bio izuzetno ograničen, piše Rojters.

12:07h

Kremlj je saopštio da američki predsjednik Džo Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini, ali da Vašington do sada nije bio voljan da to iskoristi, prenosi Rojters.

"Naprotiv, on bira put daljeg upumpavanja oružja u Ukrajinu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11:10h

Odlukama Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke završena je rasprava o slanju zapadnih tenkova u Ukrajinu ali je u isto vrijeme obnovljena debata o slanju druge smrtonosne opreme – modernih borbenih aviona.

10:48h

Kremlj je saopštio da je američki predsjednik Džozef Bajden imao ključ za okončanje sukoba u Ukrajini tako što je upravljao Kijevom, ali da Vašington do sada nije bio voljan da to iskoristi.

"Ključ kijevskog režima je uglavnom u rukama Vašingtona", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na dnevnom brifingu, prenosi Rojters.

"Sada vidimo da sadašnji lider Bijele kuće... ne želi da koristi ovaj ključ. Naprotiv, on bira put daljeg upumpavanja oružja u Ukrajinu", dodao je on.

Moskva je često optuživala Vašington da daje naređenja Ukrajini i da produžava sukob snabdijevajući Kijev oružjem.

Sjedinjene Američke Države tvrde da je Rusija pokrenula brutalni rat po izboru i da ga može okončati povlačenjem svojih trupa.

Izmjena: 10:54h
09:57h

Predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je u četvrtak da su se blizu nuklearne elektrane Zaporožje čule eksplozije i ponovo pozvao na stvaranje bezbjednosne zone oko te nuklearne elektrane.

Savjetnik šefa Rosatoma Renat Karča odbacio je, međutim, Grosijeve komentare kao neosnovane, prenosi Rojters.

Karča je dodao da takva informacija mora da bude provjerena prije nego što je puštena u javnost, jer može da bude zasnovana na glasinama.

"S jedne strane, hoće da pokažu da rade nešto korisno. Sa druge, opet unose sumnju u zapadno javno mnjenje, sugerišući da Rusija ne može da se izbori sa održavanjem nuklearne bezbjednosti," izjavio je Karča.

09:57h

Mađarska će staviti veto na sve sankcije Evropske unije Rusiji koje utiču na nuklearnu energiju, rekao je premijer Viktor Orban za državni radio.

Ukrajina je pozvala EU, koja broji 27 članica, da uključi rusku državnu nuklearnu energetsku kompaniju "Rosatom" u sankcije, ali je Mađarska, koja ima nuklearnu elektranu koju je izgradila Rusija, koju planira da proširi, to blokirala.

Orban je u intervjuu ponovio da se na sankcije nuklearnoj energiji "očigledno mora staviti veto", prenosi Rojters.

"Nećemo dozvoliti da se implementira plan da se nuklearna energija uključi u sankcije", rekao je mađarski premijer.

09:56h

Rat u Ukrajini – 338. dan.

Nakon posljednjih ruskih raketnih udara, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao na dalje sankcije Rusiji i od saveznike zatražio da isporuče Ukrajini više oružja.

"Ruska agresija može i treba da se zaustavi samo adekvatnim oružjem. Teroristička država ništa drugo neće razumjeti. Oružje na bojnom polju. Oružje koje štiti naše nebo. Nove sankcije Rusiji, odnosno političko i ekonomsko oružje. I pravno oružje - treba još više raditi na uspostavljanju Tribunala za ruske zločin u Ukrajini", rekao je u svom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik.

Bonus video: