Zastrašujuće maske i kostimi na maskenbalu u Bugarskoj – da otjeraju zlo

Maskirani rituali potiču iz starih neznabožačkih vremena i još uvijek su živi u bugarskoj folklornoj tradiciji. Prema tradiciji, učesnici stavljaju zastrašujuće maske i kostime da bi odagnali zle sile

8597 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

U Bugarskoj, u gradu Pernik, održan je međunarodni festival maskenbalskih igara. Pernik je od 1995. godine primljen za člana Evropske federacije karnevalskih gradova. Od 2008. godine Međunarodni festival maskenbala se održava svake godine u poslednju subotu i nedelju januara.

.
foto: REUTERS

Njegov najatraktivniji dio je dvodnevna povorka maskiranih grupa iz zemlje i inostranstva. U centru i duž gradskih ulica, učesnici se takmiče da pokažu živopisnost svojih igara i svoje jedinstvene maske i kostime, prenosi N1.

.
foto: REUTERS

Muškarci u zastrašujućim maskama demona sa uvijenim rogovima, dugim nosevima i isturenim zubima, njišu se naprijed - nazad. Njihov ples na ulicama Pernika prati haotičan zvuk zvona koja nose oko pojasa.

.
foto: REUTERS

Maskirani rituali potiču iz starih neznabožačkih vremena i još uvijek su živi u bugarskoj folklornoj tradiciji. Prema tradiciji, učesnici stavljaju zastrašujuće maske i kostime da bi odagnali zle sile.

Bonus video: