Rusija povećala izvoz tečnog naftnog gasa u Evropu

Obim izvoza ruskog gasa putem gasovoda u Evropu prethodne godine pao je na najniži nivo u postsovjetskom periodu, pošto je zbog rata u Ukrajini i eksplozije na glavnom gasovodu Sjeverni tok Evropa smanjila uvoz TNG iz Rusije

2139 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je u prošloj godini izvezla oko 17 miliona tona tečnog naftnog gasa (TNG) u Evropu.

To je oko 20 odsto više od količine izvezene 2021. i na taj način je djelimično nadoknadila nagli pad izvoza TNG putem gasovoda, saopštila je analitička agencija Refinitiv Eikon, prenosi B92.

Nakon prekida snabdijevanja gasom iz Rusije zbog političke krize koju je izazvao rat u Ukrajini, Evropa je povećala uvoz TNG koji se transportuje u tečnom obliku na minus 160 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

Obim izvoza ruskog gasa putem gasovoda u Evropu prethodne godine pao je na najniži nivo u postsovjetskom periodu, pošto je zbog rata u Ukrajini i eksplozije na glavnom gasovodu Sjeverni tok Evropa smanjila uvoz TNG iz Rusije.

Rojters navodi da je Rusija u prošloj godini povećala ukupan izvoz TNG za 8,6 odsto, odnosno na oko 33 miliona tona, od čega je više od polovine izvezeno u Evropu.

Najveći ruski proizvođač TNG Novatek obezbijedio je najveći dio isporučenih zaliha, sa oko 20,8 miliona tona pribavljenh iz projekta Jamal TNG, i oko 700 hiljada tona iz projekta Krio Gas - Visotsk, navodi agencija Refinitiv Eikon.