Erdogan: Švedska ne može u NATO ako dozvoljava spaljivanje Kurana

"Sve dok dozvoljavate da se moja sveta knjiga, Kuran, spaljuje i cijepa, i to činite zajedno sa svojim bezbjednosnim snagama, nećemo reći 'da' vašem ulasku u NATO", rekao je Erdogan

2575 pregleda 2 komentar(a)
Erdogan, Foto: REUTERS
Erdogan, Foto: REUTERS

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je 1. februara da Turska neće dozvoliti Švedskoj da se pridruži vojnom savezu NATO-a, sve dok ta skandinavska zemlja dozvoljava održavanje protesta na kojima se skrnavi Kuran, sveta knjiga islama.

Turska, koja odbija da odobri članstvo Švedske i Finske u NATO savezu, ima oštre reakcije na seriju demonstracija u Štokhlomu na kojima su aktivisti palili Kuran ispred turske ambasade.

Turska je na neodređeno vrijeme odložila ključni sastanak u Briselu na kojem bi se razgovaralo o ulasku dvije nordijske zemlje u NATO. Erdogan je Švedskoj poručio da se "ne trudi".

"Sve dok dozvoljavate da se moja sveta knjiga, Kuran, spaljuje i cijepa, i to činite zajedno sa svojim bezbjednosnim snagama, nećemo reći 'da' vašem ulasku u NATO", rekao je Erdogan.

Zvaničnici švedske vlade ogradili su se od protesta, istovremeno naglašavajući da demonstracije štiti pravo na slobodu izražavanja. Proteste je, između ostalog, u glavnim gradovima Švedske i Finske organizovao ekstremno desničarski antiislamski aktivista.

Švedski premijer Ulf Kristersson je 31. januara osudio demonstrante, nazivajući ih "korisnim idiotima" za strane sile koje žele da nanesu štetu dok Švedska teži da se pridruži NATO-u.

"Vidjeli smo kako su strani akteri, čak i državni akteri, koristili ove događaje da podstaknu situaciju na način koji je direktno štetan po švedsku bezbjednost", rekao je Kristersson novinarima u Stokholmu, ali nije precizirao o kojim državama govori.

Ranije u srijedu, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Ankara ima manje problema da Finska postane članica NATO-a, nego što je to slučaj sa Švedskom.

On je, međutim, naglasio da je na vojnom savezu da odluči da li će prihvatiti članstvo samo jedne zemlje ili će se raspravljati o zajedničkom ulasku nordijskog dvojca.

Ako NATO odluči da se odvojeno bavi procesima članstva nordijskih susjeda, će tada naravno preispitati članstvo Finske odvojeno", rekao je Čavušoglu.

Erdogan je takođe ponovio da je stav Turske o članstvu Finske "pozitivan".

"Ali nije pozitivan u vezi sa Švedskom, to bi trebalo da se zna", rekao je Erdogan.

U međuvremenu, švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je za švedsku novinsku agenciju TT da se njegova zemlja pridržava sporazuma koji su prošle godine postigle Turska, Švedska i Finska, ali je dodao da "religija nije dio sporazuma".

"Kada to kažem, potpuno razumem da se ljudi vređaju spaljivanjem svetih spisa i doživljavaju to kao duboko povređivanje", rekao je on.

"Sada je potrebno da se situacija zahladi na sve strane", rekao je Bilstrom i dodao da se nastavljaju razgovori sa Turskom o primeni prošlogodišnjeg sporazuma.

Ministar je takođe povezao Erdoganove komentare sa predstojećim opštim izborima u Turskoj.

Očekuje se da će Erdogan, koji se suočava sa predsjedničkim izborima u maju usred ekonomskog pada i visoke inflacije, upotrebiti izjave protiv Švedske da prikupi nacionalističku podršku.

"Trenutno je u toku izborna kampanja u Turskoj i u predizbornim kampanjama se mnogo stvari govori", rekao je Bilstrom.

Švedska i susjedna Finska su nakon decenija nesvrstanosti podnijele zahtev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu. Sve članice NATO saveza, osim Turske i Mađarske, ratifikovale su pristup, ali je potrebna jednoglasna odluka.

Bonus video: