Broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali premašio pola miliona

Kako je navedeno populacija jevrejskih naseljenika porasla je na 502.991 do 1. januara, 2,5 odsto za 12 mjeseci i gotovo 16 odsto u proteklih pet godina

2273 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na okupiranoj Zapadnoj obali sada živi više od pola miliona jevrejskih naseljenika, objavila je grupa koja ih podržava, a njihovi lideri predvidjeli su još brži rast pod novom ultranacionalističkom Vladom Izraela.

Kako je navedeno populacija jevrejskih naseljenika porasla je na 502.991 do 1. januara, 2,5 odsto za 12 mjeseci i gotovo 16 odsto u proteklih pet godina.

Toliki broj se smatra prekretnicom, a zabeležen je u vrijeme kada je nova Vlada Izraela, sastavljena od partija ultranacionalista, koji su protiv palestinske državnosti, postavila širenje jevrejskih naselja u vrh liste svojih prioriteta.

Ta vlada je već najavila legalizaciju divljih naselja i da će ubrzati davanje dozvola i pojačati izgradnju kuća za jevrejske naseljenike širom Zapadne obale.

Direktor grupe pristalica jevrejskih naseljenika Baruh Gordon je predvidio da će biti više izgradnje nego u protekle dvije decenije.

Jevrejska naselja su se širila pod svakom izraelskom vladom, čak i u jeku mirovnog procesa 1990-tih godina.

I prethodna izraelska vlada u kojoj su bile stranke koje podržavaju osnivanje nezavisne Palestine i one koje se tome protive nastavila je da gradi naselja.

Izveštaj o broju jevrejskih naseljenika objavljen je u vrijeme povećanog nasilja u regionu, a posle posjete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je izrazio podršku za nezavisnu palestinsku državu.

Broj naseljenika je nastavio da raste za vrijeme administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena uprkos ponovljenim apelima Amerikanaca da se zaustavi izgradnja posle okončanja mandata Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa koji se u to nije miješao.

U izveštaj o broju jevrejskih naseljenika nije uključeno više od 200.000 Jevreja koji žive u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi tri miliona Palestinaca.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim zajedno sa pojasom Gaze u ratu 1967. godine. Palestinci teže da osnuju svoju nezavisnu državu na svim tim teritorijama.

Bonus video: