Norveška od Njemačke naručuje 54 tenka

"Osiguravamo da imamo iste tenkove kao naši nordijski susjedi i mnogi ključni NATO saveznici", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare

2707 pregleda 0 komentar(a)
Tenkovi "Leopard 2", Foto: REUTERS
Tenkovi "Leopard 2", Foto: REUTERS

Norveška će naručiti 54 tenka njemačke proizvodnje izvijestila je u petak norveška javna televizija NRK pozivajući se na anonimne izvore. Radi se o tenkovima "Leopard 2".

"Osiguravamo da imamo iste tenkove kao naši nordijski susjedi i mnogi ključni NATO saveznici", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare.

"Ovo dodatno jača naš odnos sa Njemačkom", rekao je on.

Norveška je prvobitno planirala nabaviti 72 tenka, no posljednjih mjeseci su raspravljali o smanjenoj kupovini nakon što je šef odbrane preporučio da se više sredstava troši na helikoptere, dronove i dalekometnu artiljeriju.

Članica NATO-a koja s Rusijom dijeli arktičku granicu dugu 196 kilometara, ova nordijska zemlja je planirala je izabrati ili tenkove "Leopard 2 A7" njemačke proizvodnje ili konkurentski "K2 Black Panther" proizveden u Koreji.

"Leopard 2" tenk se smatra jednim od najboljih u zapadnim zemljama. Njemačka odbrambena kompanija "Kraus - Mafei Vegman" izradila je više od 3.500 tenkova "Leopard 2" od početka proizvodnje 1978. godine.

Tenk je težak više od 60 tona, ima glatku cijev kalibra 120 milimetara i može da pogodi ciljeve na udaljenosti do pet kilometara.

Bonus video: