Zdravstvena služba u Velikoj Britaniji se suočava sa najvećim štrajkom radnika do sada

Oko 88.000 zakazanih pregleda već je otkazano zbog štrajkova. Zaposleni u hitnoj pomoći treba da se vrate na posao sjutra, ali će u štrajk ponovo u petak

6031 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Reuters
Detalj sa protesta, Foto: Reuters

Velika Britanija se suočava s najvećim štrajkom zdravstvenih radnika u istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS) pošto desetine hiljada medicinskih sestara i zaposlenih u Hitnoj pomoći izlaze na ulice nezadovoljni platama.

Zaposleni u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) počeli su niz štrajkova u decembru tražeći povećanje plata u vrijeme kada inflacija prelazi 10 odsto u zemlji.

Ovo je prvi put da će i bolničarke i zaposleni u Hitnoj pomoći štrajkovati istog dana što će dovesti do velikih poremećaja u bolnicama koje se već nalaze u vrlo zabrinjavajućoj situaciji.

Organizacija koja zastupa bolnice NHS Provajders (NHS Providers) pozvala je javnost da koristi hitne službe "razumno" i upozorila da se služba približava "kritičnoj tački".

"Uprkos uvedenim hitnim mjerama štrajkovi koje ove nedjelje održavaju sindikati hitne pomoći i bolničara će neizbježno dovesti do dodatnih kašnjenja za pacijente koji se već suočavaju sa dužim čekanjima zbog odlaganja vezanih za kovid", upozorio je ministar zdravlja Stiv Barli.

Međutim vlada izgleda ne želi da se pomjeri po pitanju plata.

"Guverner Banke Engleske upozorio je da će se situacija samo pogoršati ukoliko pokušamo da pobijedimo inflaciju visokim povećanjima plata i ljudima neće biti bolje", rekao je Stiv Barkli u saopštenju.

On je rekao da je imao "konstruktivne razgovore" sa sindikatima oko plata i da nastavlja da ih poziva da prekinu štrajkove, navodeći da je vrijeme da sindikati počnu da gledaju ka budućnosti.

Sindikat bolničara (RCN), takođe je pozvao danas na štrajk.

Taj pokret uglavnom pogađa Englesku zato što su pregovori u toku u Velsu.

Prema sindikatu RCN zbog politike štednje koja je teško pogodila Nacionalnu zdravstvenu službu plata bolničara pala je gotovo 20 odsto u deset godina u realnom iznosu. Sindikat traži povećanje od oko 19 odsto.

Zaposleni u hitnoj pomoći treba da se vrate na posao sjutra, ali će ponovo biti u štrajku u petak.

Direktor organizacije koja zastupa bolnice NHS Provajders (NHS Providers) Džulijan Hartli rekao je da razumije zašto su zaposleni stigli do "tačke bez povratka, i pozvao vladu da sedne sa sindikatima i postigne dogovor".

Oko 88.000 zakazanih pregleda već je otkazano zbog štrajkova, rekao je on.