Njemački ministar odbrane u iznenadnoj posjeti Kijevu

Prva posjeta Pistorijusa Kijevu, od kada je postao ministar odbrane prošlog mjeseca, događa se u vrijeme kada Ukrajina vrši pritisak na zapadne zemlje da ubrzaju slanje teških tenkova koje su joj obećani

2664 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Novi njemački ministar odbrane Boris Pistorijus, čija zemlja je objavila da će uskoro poslati teške tenkove Leopard 2 Ukrajini, stigao je danas u Kijev u nenajavljenu posjetu.

"Prvi Leopard dva je stigao u Kijev. Drugi slijede", napisao je preko Tvitera ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov uz sliku gdje se on vidi zajedno sa Pistorijusom kako drži mali model njemačkog tenka.

Portparol ukrajinskog ministra potvrdio je za Frans pres da je to slikano danas u Kijevu.

Posjeta Pistorijusa, njegova prva posjeta Kijevu od kada je postao ministar odbrane prošlog mjeseca, događa se u vrijeme kada Ukrajina vrši pritisak na zapadne zemlje da ubrzaju slanje teških tenkova koje su joj obećani.

Ukrajina je ranije saopštila da će dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova, Leopard 2a njemačke proizvodnje, britanski Čalendžer 2 i američki Abrams.

Međutim, datum isporuka nije jasan i Kijev brine da neće dobiti tenkove na vrijeme da odbije moguću novu veliku rusku ofanzivu.

Bonus video: