Švajcarska mijenja politiku neutralnosti?

Dok se zahuktava debata o slanju pomoći Ukrajini, švajcarska vlada pod pritiskom proizvođača oružja i promjene raspoloženja javnosti i političara da dopusti izvoz naoružanja

12500 pregleda 9 komentar(a)
Oklopna vozila švajcarske vojske tokom vježbe u novembru 2022., Foto: Rojters
Oklopna vozila švajcarske vojske tokom vježbe u novembru 2022., Foto: Rojters

Švajcarska je na putu da prekine vjekovnu tradiciju neutralne države, dok proukrajinski zaokret u javnom i političkom raspoloženju vrši pritisak na vladu da ukine zabranu izvoza švajcarskog oružja u ratne zone, piše Rojters.

Kupci švajcarskog oružja su zakonski spriječeni da ga ponovo izvoze, što je ograničenje za koje neki predstavnici velike industrije oružja u toj zemlji kažu da sada nanose štetu trgovini.

Pozivi evropskih susjeda Švajcarske da se dopuste takvi transferi u Kijev u međuvremenu su postali glasniji kako se ruska ofanziva intenzivira, a dva parlamentarna odbora za bezbjednost preporučila su ublažavanje pravila u skladu sa tim.

Poslanici su podijeljeni po tom pitanju, ističe Rojters.

"Želimo da budemo neutralni, ali mi smo dio zapadnog svijeta", rekao je Tijeri Burkart, lider stranke desnog centra FDP, koji je podnio predlog vladi da se dopusti ponovni izvoz oružja u zemlje sličnih demokratskih vrijednosti.

Švajcarska neutralnost, koja datira iz 1815. i sadržana je u ugovoru iz 1907, podrazumijeva da ta država neće slati oružje direktno ili indirektno borcima u ratu. Ona sprovodi poseban embargo na prodaju oružja Ukrajini i Rusiji.

Treće zemlje teoretski mogu uputiti zahtjev Bernu za ponovni izvoz švajcarskog oružja koje imaju u zalihama, ali se on gotovo uvijek odbija.

Želimo da budemo neutralni, ali mi smo dio zapadnog svijeta, rekao je Tijeri Burkart, lider stranke desnog centra FDP

"Ne bi trebalo da imamo pravo veta da sprečavamo druge da pomažu Ukrajini. Ako to učinimo, podržavamo Rusiju, što nije neutralna pozicija", rekao je Burkart za Rojters.

"Druge zemlje žele da podrže Ukrajinu i učine nešto za bezbjednost i stabilnost Evrope... One ne mogu da razumiju zašto Švajcarska mora da kaže ne."

Rojters piše da je sa tim saglasan sve veći broj švajcarskih birača i dodaje da je ispitivanje instituta Sotomo objavljeno u nedjelju pokazalo je da 55 odsto ispitanika podržava dopuštanje ponovnog izvoza oružja u Ukrajinu.

"Da smo postavili ovo pitanje prije rata, odgovor bi vjerovatno bio manji od 25 odsto. Rasprava o promjeni neutralnosti bila je tabu u prošlosti", rekao je Rojtersu Lukas Golder iz GFS-Bern, koji je sproveo anketu.

Vlada je, pod pritiskom iz inostranstva nakon što je odbila njemačke i danske zahtjeve da dozvoli ponovni izvoz švajcarskih oklopnih vozila i municije za protivvazdušne tenkove, saopštila da neće prejudicirati parlamentarne rasprave, navodi Rojters.

Bern se "pridržava postojećeg pravnog okvira" i pozabaviće se tim predlozima u dogledno vrijeme", rekao je portparol Odsjeka za ekonomske poslove, u čijoj nadležnosti su pitanja u vezi sa trgovinom oružjem.

Burkart je rekao da je od drugih stranaka u podijeljenom parlamentu dobio pozitivne signale povodom promjene zakona.

Lijevo orijentisane Socijaldemokrate kažu da se zalažu za promjene, kao i Zeleni liberali, iako se stranka Zeleni i dalje protivi.

Poslanica Zelenih Mariona Šlater kazala je da dopuštanje isporuke oružja Ukrajini rizikuje "klizav teren" prema ukidanju svih ograničenja i da je nespojivo sa neutralnošću Švajcarske.

Rojters navodi da desničarska Švajcarska narodna stranka (SVP), najveća stranka u donjem domu i tradicionalno čvrsti branilac neutralnosti, sada djeluje podijeljeno.

"Dopuštanje isporuka oružja zemlji koja je uključena u oružani sukob je uništavanje temelja mira i prosperiteta u našoj zemlji", rekao je poslanik SVP-a David Zuberbeler.

Poslanica Zelenih Mariona Šlater kazala je da dopuštanje isporuke oružja Ukrajini rizikuje "klizav teren" prema ukidanju svih ograničenja i da je nespojivo sa neutralnošću Švajcarske

Član SVP-a Verner Salcman, koji sjedi u gornjem domu parlamenta, nije saglasan, zbog čega je list "Argauer cajtung" izrazio zabrinutost povodom kolateralne štete za švajcarsku vojnu industriju, koja takođe podržava kampanju za promjenu zakona.

Taj sektor, koji uključuje multinacionalne kompanije "Lokid Martin" i "Rajnmetal", prodao je naoružanje u inostranstvu u vrijednosti od 800 miliona švajcarskih franaka (876 miliona dolara) 2021. godine, prema vladinim podacima, što ga čini jednim od 15 najvećih izvoznika u svijetu.

Jaka vojna industrija ide ruku pod ruku sa tradicijom neutralnosti, ali bi ravnoteža ove dvojnosti sada mogla biti ugrožena, saopštili su iz industrijskog udruženja SwissMem.

"Neki od naših članova su izgubili ugovore ili više ne ulažu u Švajcarskoj zbog trenutnih ograničenja", rekao je direktor SwissMem-a Stefan Brupbaher.

"Naša trenutna situacija slabi našu bezbjednosnu politiku, podriva kredibilitet naše spoljne politike i šteti našim kompanijama", rekao je. "Vrijeme je za promjenu."

Bonus video: